Τα γονίδιά μας φαίνεται πως επηρεάζονται από τη διατροφή και την άσκηση, εκτιμούν τώρα αμερικανοί ερευνητές.

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», στην έρευνα που διενεργήθηκε από το Medicine Research Institute της Καλιφόρνια, συμμετείχαν 30 άνδρες που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη.

Επί τρεις μήνες, οι επιστήμονες υπέβαλαν τους ασθενείς σε ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, που αφορούσε τη διατροφή τους –η οποία εμπλουτίστηκε με φρούτα, λαχανικά και ολικής αλέσεως σιτηρά– και τη σωματική τους άσκηση – υποχρεώθηκαν να περπατούν για περίπου 30 λεπτά την ημέρα και να διαλογίζονται για περίπου μία ώρα.

Στο τέλος του πειράματος, οι άνδρες είχαν χάσει βάρος, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ παράλληλα είχαν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά την πίεσή τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα ευεργετικά οφέλη της υγιεινής ζωής ήταν τελικά πολύ πιο βαθιά. Συγκρίνοντας τις βιοψίες των ασθενών είδαν ότι οι τρεις μήνες αλλαγής στον τρόπο ζωής ήταν αρκετοί για να επηρεάσουν την δράση περίπου 500 γονιδίων.

Έτσι προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι η δράση των γονδίων με αποτρεπτικό ρόλο ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του μαστού ή του προστάτη, ενισχύονταν, ενώ εκείνη των γονιδίων που πυροδοτούσαν την ανάπτυξη νοσημάτων διακόπτονταν.

Διαβάστε ακόμη:
11 + 1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

Πώς θα γίνετε ο προστάτης του… προστάτη σας!
http://www.vita.gr/html/ent/760/ent.4760.asp

Νέος γενετικός δείκτης καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/427/ent.5427.asp


Προσωπικότητα και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/821/ent.4821.asp


Νέα γονίδια για τον καρκίνο του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/861/ent.4861.asp