Νοστιμίζοντας το φαγητό μπορούμε να επιτύχουμε ταχύτερη απώλεια βάρους, επιβεβαιώνουν τώρα αμερικανοί ερευνητές.

Η έρευνα ανήκει στην επιστημονική ομάδα του ιδρύματος «Smell & Taste Treatment and Research Foundation», στο Σικάγο και ξεκίνησε όταν ο ιδρυτής και διευθυντής του νευρολογικού τμήματος δρ. Άλαν Χιρς παρατήρησε ότι κατά την απώλεια της όσφρησης και της γεύσης, μετά από χτύπημα στο κεφάλι, οι ασθενείς είχαν την τάση να παίρνουν 4,5-10 κιλά.

Κατά το εξάμηνο πείραμα, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία 2.436 υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων, υποχρεώνοντάς τους να εμπλουτίζουν τη γεύση του φαγητού τους με τη βοήθεια γευστικών κρυστάλλων χωρίς θερμίδες.

Στα αλμυρά πιάτα προσέθεταν σκόνη με γεύση τυριού τσένταρ, κρεμμυδιού ή πικάντικου ντρέσινγκ, ενώ στα γλυκά πασπάλιζαν με κρυστάλλους που είχαν γεύση κακάο, μέντας, μπανάνας, φράουλας ή ουίσκι.

Σε μια δεύτερη ομάδα 100 ατόμων χορηγήθηκαν υποκατάστατα των γευστικών κρυστάλλων χωρίς γεύση. Κανένας από τους συμμετέχοντες των δύο ομάδων δεν έκανε την παραμικρή αλλαγή σε διατροφικές συνήθειες ή στη συχνότητα σωματικής άσκησης.

Μετά το τέλος της δοκιμής, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με τη βοήθεια των κρυστάλλων 1.436 εθελοντές με αρχικό βάρος 94 κιλά είχαν καταφέρει να χάσουν περίπου 14 κιλά -το 15% δηλαδή του σωματικού τους βάρους- σε αντίθεση με τους υπόλοιπους 100 της δεύτερης ομάδας οι οποίοι ήταν μόλις κατά ένα κιλό ελαφρύτεροι.

Όπως τονίζει ο δρ. Χιρς, αυτό συμβαίνει γιατί το άρωμα και η γεύση του φαγητού στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί δεν μου μυρίζει τίποτα;
http://www.vita.gr/html/ent/708/ent.6708.asp

Μπαχαρικά: Προσθέστε γεύση στο φαγητό σας
http://www.vita.gr/html/ent/313/ent.6313.asp

Αδυνατίστε με βότανα
http://www.vita.gr/html/ent/423/ent.2423.asp

Πότε είναι χρήσιμα τα υποκατάστατα
http://www.vita.gr/html/ent/614/ent.6614.asp

… ξεγελάστε την πείνα σας!
http://www.vita.gr/html/ent/640/ent.1640.asp

Αδυνάτισμα. Οι εναλλακτικοί «βοηθοί» σας!
http://www.vita.gr/html/ent/685/ent.4685.asp

Μπορώ να αδυνατίσω με ένα χάπι;
http://www.vita.gr/html/ent/764/ent.4764.asp

Αδυνάτισμα με χάπι-θαύμα ενόψει
http://www.vita.gr/html/ent/571/ent.6571.asp