Μεγαλύτερες πιθανότητες να δραπετεύσουν από μια φλεγόμενη άτρακτο έχουν όσοι κάθονται σε θέσεις που βρίσκονται στο διάδρομο, σε απόσταση περίπου πέντε σειρών από την έξοδο κινδύνου, τονίζουν τώρα οι ειδικοί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς, οι οποίοι πραγματοποίησαν την έρευνα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας, συνέκριναν τα στοιχεία 105 αεροπορικών δυστυχημάτων και 2.000 μαρτυριών από ανθρώπους που επέζησαν από συντριβή αεροσκάφους ή πυρκαγιές που ξέσπασαν σε αυτό.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι θέσεις που συγκέντρωναν το μεγαλύτερο βαθμό ασφαλείας ήταν εκείνες που βρίσκονταν στην πλευρά του διαδρόμου κοντά στις εξόδους κινδύνου.

Όσοι κάθονταν μπροστά έχουν κατά 65% πιθανότητα έγκαιρης εξόδου τους από τις φλόγες, ενώ το ποσοστό εκείνων που κάθονταν στο πίσω μέρος του αεροσκάφους μειώνονταν στο 53%. Ακόμα, όσοι κάθονταν σε θέσεις του διαδρόμου μακριά από τις εξόδους κινδύνου είχαν κατά 64% πιθανότητα σωτηρίας σε σχέση με τους υπόλοιπους επιβάτες που είχαν 58%.