Αν ένας και μόνο λαμπτήρας των 100 W αντικατασταθεί από έναν με ίδια απόδοση αλλά με κατανάλωση 20 W, εξοικονομείτε 12 ευρώ σε ένα χρόνο και αποτρέπετε την έκλυση 116 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Κέρδος δηλαδή και για τον πλανήτη και για την τσέπη σας! Σύμφωνα με έρευνα, οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια -κυρίως για να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα-, αλλά δεν ξέρουν πώς να το πετύχουν. Το 43% των πολιτών θα ήθελε να μάθει πώς θα μπορούσε να εξοικονομήσει ενέργεια και το 40% θα υποστήριζε μέτρα γι’ αυτόν το σκοπό. Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί οι τρόποι; Μια από τις σημαντικότερες κινήσεις για να βοηθήσετε το περιβάλλον και να «ξεφουσκώσετε» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι να αντικαταστήσετε τους κοινούς γλόμπους με λαμπτήρες εξοικονόμησης. Η στροφή στις λάμπες νέας τεχνολογίας στην Ελλάδα θα περιόριζε σημαντικά την ανάγκη για την κατασκευή νέων ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, λοιπόν, στην ατμόσφαιρα, αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων. Τι συμβαίνει όμως με τους κινδύνους που οι λαμπτήρες νέας τεχνολογίας κατηγορούνται ότι προκαλούν; Είναι πράγματι βάσιμες οι κατηγορίες ή όχι; Μάθετε τα πάντα για τις λάμπες εξοικονόμησης και… αλλάξτε τους τα φώτα!



Τι προσφέρουν;

Μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινοί γλόμποι χρησιμοποιείται για φωτισμό, ενώ το υπόλοιπο 90% μετατρέπεται σε θερμότητα και χάνεται! Oι λαμπτήρες νέας τεχνολογίας καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια από τις λάμπες πυρακτώσεως και έχουν διάρκεια ζωής 8-12 χρόνια, σε αντίθεση με τους κοινούς γλόμπους, που περιορίζονται στον ένα χρόνο ζωής. Χρησιμοποιώντας μια λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας, αποτρέπετε την έκλυση περίπου 116 κιλών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, επιβαρύνοντας το περιβάλλον με μόλις 29 κιλά ρύπων. Μπορεί βέβαια αρχικά να νομίζετε ότι θα χρειαστεί να… βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας είναι πιο ακριβοί από τις κοινές λάμπες. Μια λάμπα πυρακτώσεως κοστίζει 0,50-1 ευρώ (η τιμή αυξάνεται όταν πρόκειται για λάμπες ειδικών χρήσεων), ενώ ένας λαμπτήρας εξοικονόμησης θα σας στοιχίσει από 8 μέχρι και 15 ευρώ (υπάρχουν και ακόμα ακριβότεροι, για ειδικές χρήσεις). Ακριβώς, όμως, επειδή οι λάμπες νέας τεχνολογίας καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια, τα χρήματα που θα χρειαστεί να δώσετε για την αγορά τους θα σας «επιστραφούν» μέσα σε λιγότερο από 1 χρόνο από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ένα απλό αριθμητικό παράδειγμα θα σας πείσει. Ένας κοινός γλόμπος, που κοστίζει 0,60 ευρώ, θα σας επιβαρύνει με περίπου 15 επιπλέον ευρώ το χρόνο για κατανάλωση ρεύματος. Έτσι, μετά από 5 χρόνια χρήσης, θα έχετε πληρώσει συνολικά για την αγορά και το ηλεκτρικό ρεύμα 78 ευρώ. Αντικαθιστώντας το γλόμπο με μια λάμπα εξοικονόμησης, πληρώνετε 8 ευρώ για την αγορά της και 3 περίπου ευρώ το χρόνο στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το κόστος να φτάνει μόλις τα 23 ευρώ!


Λάμπες για όλα τα γούστα!

Μπορείτε να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, να εξοικονομήσετε χρήματα και επιπλέον να μην κάνετε καμία υποχώρηση στην αισθητική του σπιτιού σας. Oι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης δεν είναι πλέον διαθέσιμοι μόνο στο γνωστό σχήμα κοντού σωλήνα. Σε μεγάλα καταστήματα με ηλεκτρολογικά είδη, μπορείτε να βρείτε λαμπτήρες σε ποικιλία χρωμάτων, σε διάφορα σχέδια και μεγέθη, μοντέλα που μοιάζουν με τους κοινούς γλόμπους, λαμπτήρες εξοικονόμησης που χρησιμοποιούνται με διακόπτες dimmer, ακόμα και «έξυπνες» λάμπες με ειδικούς αισθητήρες, που ανάβουν όταν «αντιλαμβάνονται» κίνηση στο δωμάτιο.



Oι λαμπτήρες ανά τον κόσμο

Η Greenpeace έχει ξεκινήσει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία με στόχο να θεσπιστεί αυστηρή νομοθεσία για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στην απαγόρευση των κοινών λαμπτήρων. Η Ιρλανδία διαθέτει ήδη νομοθεσία που προβλέπει την απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως από την αγορά, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2009, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν δηλώσει ότι προετοιμάζουν σχετική νομοθεσία για το 2010, ενώ η Αγγλία ενδεχομένως να εφαρμόσει την εθελοντική απόσυρση των κοινών λαμπτήρων από τα σουπερμάρκετ. Στην Ελλάδα τέσσερα είναι τα σουπερμάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Metro και Ατλάντικ) που δεσμεύτηκαν να αποσύρουν από τα ράφια τους τους λαμπτήρες πυρακτώσεως έως το 2010.



Κρύβει κινδύνους το… φωτιστικό σας;

Αν είστε χρήστης του Διαδικτύου, ίσως λάβατε πρόσφατα ένα e-mail που χαρακτηρίζει τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας ως το νέο μεγάλο κίνδυνο που απειλεί τη ζωή μας. Το συγκεκριμένο κείμενο, που έχει κάνει το γύρο του Ίντερνετ, αναφέρεται στις επιπτώσεις που έχει η χρήση των λαμπτήρων νέας τεχνολογίας στην υγεία μας. Απευθυνθήκαμε στην υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace, κ. Ναταλία Τσιγαρίδου, για να λύσει τις απορίες μας.



Oι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας είναι όντως επικίνδυνοι για την υγεία μας εξαιτίας του υδραργύρου που περιέχουν;

O υδράργυρος δεν είναι αθώος, γι’ αυτό άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση υδραργύρου στα προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, οι λάμπες εξοικονόμησης περιέχουν 100-1.000 φορές λιγότερο υδράργυρο από όσο περιέχει ένα θερμόμετρο. Σε απόλυτα νούμερα, αυτό αντιστοιχεί σε 2-5 χιλιοστά του γραμμαρίου. Σε κάθε περίπτωση, ο υδράργυρος βρίσκεται στο εσωτερικό του λαμπτήρα, επομένως είτε είναι αναμμένος είτε όχι δεν κινδυνεύουμε. Ακόμα όμως και αν σπάσει η λάμπα, επειδή η ποσότητα υδραργύρου είναι πολύ μικρή, υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να επηρεαστεί η υγεία μας. Για να είστε απολύτως σίγουροι, φροντίστε στην περίπτωση που σπάσει ο λαμπτήρας, να αερίσετε το χώρο και να μαζέψετε τα κομμάτια με ένα πανί, που στη συνέχεια θα πετάξετε. Μην προσπαθήσετε να καθαρίσετε την περιοχή με γυμνά χέρια, αλλά ούτε και με ηλεκτρική σκούπα, γιατί μπορεί να παραμείνει κάποιο υπόλειμμα υδραργύρου στο εσωτερικό της.



Λαμπτήρες πυρακτώσεως vs εξοικονόμησης


Αντικαθιστώντας έναν κοινό γλόμπο με ένα λαμπτήρα εξοικονόμησης ενέργειας λιγότερων βατ, έχετε την ίδια απόδοση.

πυρακτώσεως	εξοικονόμησης 
25 Watt6 Watt
40 Watt 9 Watt
60 Watt 12 Watt
75 Watt 15 Watt
100 Watt 20 Watt




Μπορεί η χρήση των λαμπτήρων νέας τεχνολογίας να προκαλέσει συμπτώματα, όπως ζαλάδες και πονοκεφάλους;

Oι περισσότεροι άνθρωποι της Greenpeace έχουν λάμπες εξοικονόμησης τόσο στο γραφείο όσο και στο σπίτι τους και δεν έχουν αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Τέτοιου είδους ανησυχίες υπήρχαν αρχικά, επειδή οι πρώτες λάμπες που κυκλοφόρησαν στην αγορά πριν από 30 χρόνια εξέπεμπαν σε χαμηλή συχνότητα. Με τα χρόνια η τεχνολογία τους βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο. Πλέον τα νέα μοντέλα εκπέμπουν σε υψηλή συχνότητα και επομένως δεν απειλούν την υγεία.


Ανακυκλώστε τις σωστά

Τα προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο πρέπει να ανακυκλώνονται και σε καμία περίπτωση να μην πετάγονται μαζί με τα κοινά απορρίμματα. Στην Ελλάδα η ανακύκλωσή τους γίνεται σε ειδικούς κάδους, που διαχειρίζεται η «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.». Καλώντας στα τηλ.: 210-53.19.780, 210-95.15.648-9, θα ενημερωθείτε σχετικά με το πιο κοντινό μέρος που μπορείτε να αφήσετε τους χρησιμοποιημένους σας λαμπτήρες.
Για περισσότερες πληροφορίες:

Λ. Συγγρού 196 και Χαροκόπου 2, Καλλιθέα, site: www.electrocycle.gr,
e-mail: info@electrocycle.gr. Συνήθως, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας συλλέγονται στα ίδια σημεία που υπάρχουν κάδοι για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών, όπως σε μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, καθώς και σε ορισμένους δήμους (300 σε όλη τη χώρα) που συγκεντρώνουν για ανακύκλωση ηλεκτρικές συσκευές , και στη συνέχεια κάνουν διαλογή των αντικειμένων.



Για ενημερωμένους καταναλωτές

Greenpeace: Κλεισόβης 9,
τηλ.: 210-38.06.374, site: www.greenpeace.gr

Αν θέλετε να συμμετέχετε ενεργά στην εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας, επισκεφτείτε το site: www.stopclimatechange.gr ή τηλεφωνήστε στο τηλ.: 210-38.38.990 (Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών).

ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών
Ενέργειας):
Πρόκειται για το εθνικό κέντρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ορθολογική χρήση ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας, που ασχολείται κυρίως με ερευνητικό έργο. Αν θέλετε να ενημερωθείτε, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του: www.cres.gr