Εκτός από τις online συναλλαγές με το δημόσιο και τις τράπεζες, τα ηλεκτρονικά ψώνια, την παραγγελία φαγητού και το «κατέβασμα» της αγαπημένης σας ταινίας, το Διαδίκτυο σας προσφέρει και τη δυνατότητα να οργανώσετε εύκολα και γρήγορα όλα όσα επιθυμείτε, για να περάσετε όμορφα τις ημέρες της άδειάς σας. Επισκεφτείτε τα σχετικά sites, προκειμένου να διαλέξετε το μέρος που θέλετε να πάτε, να κάνετε κράτηση στο ξενοδοχείο που επιθυμείτε να μείνετε, να κλείσετε τα εισιτήριά σας ή να ενοικιάσετε μεταφορικό μέσο. Επίσης, μπορείτε να πληρώσετε μέσω Διαδικτύου τις υπηρεσίες που διαλέξατε και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να χρεωθείτε και με λιγότερα χρήματα, καθώς αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις κάνουν ειδικές προσφορές μέσω Internet. Δεν υπάρχει, λοιπόν, λόγος να αγχώνεστε. Ακόμη και την τελευταία στιγμή, μπορείτε να οργανώσετε τις διακοπές σας. Στην περίπτωση πάλι που δεν βρείτε κάτι στα μέτρα σας, τουλάχιστον θα ταξιδέψετε νοερά μέσα από υπέροχες εικόνες μαγευτικών προορισμών. Και ποιος ξέρει; Ίσως του χρόνου να βρεθείτε εκεί!




Αρκεί να πληκτρολογήσετε τη λέξη «διακοπές» στην πασίγνωστη μηχανή αναζήτησης, για να εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή σας χιλιάδες σχετικά αποτελέσματα. Θα βρείτε πληροφορίες για οποιονδήποτε προορισμό, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη είτε στο πιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη. Θα μάθετε για το μέρος, το κλίμα, την κουλτούρα και την ιστορία του προορισμού που σας ενδιαφέρει. Θα οργανώσετε τις επισκέψεις σας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και θα ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την περίοδο των διακοπών σας.




Δεν χρειάζεται να σερφάρετε σε όλες τις ιστοσελίδες που θα βρει για λογαριασμό σας το google. Εξάλλου, δεν θα τα καταφέρετε κιόλας! Ξεκινήστε με sites που προσφέρουν γενικού χαρακτήρα τουριστική ενημέρωση. Σε αυτά, θα βρείτε φωτογραφίες από μέρη σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ψηφιακούς χάρτες, πληρο­φο­ρίες και ειδικές προσφορές για καταλύματα, συγκοινωνίες, καθώς και ενημέρωση για εναλλακτικό τουρισμό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις παρακάτω ιστοσελίδες:

• Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ): www.eot.gr

•Ο γνωστός τουριστικός οδηγός «ΔΙΑΚΟΠΕΣ», που κυκλοφορεί κάθε χρόνο ανανεωμένος, έχει πολύ καλή παρουσία και στο Διαδίκτυο:

www.diakopes.gr

• Η ηλεκτρονική παρουσία του περιοδικού «Τouristorama»:

www.touristorama.com

• Για ταξίδια στο εξωτερικό, πληροφορίες, οδηγούς, ενοικίαση καταλυμάτων κλπ., κάντε κλικ στα sites:

www.expedia.com www.orbitz.com

• Επίσης, εάν ενδιαφέρεστε να βρείτε στοιχεία για πάνω από 120 χώρες του κόσμου και -κυρίως- εκατοντάδες γνώμες ατόμων που είτε έχουν ήδη πάει στον προορισμό που έχετε επιλέξει είτε είναι ντόπιοι και ξέρουν «από πρώτο χέρι» (για τις διατροφικές συνήθειες του τόπου, τις συνθήκες υγιεινής, τις τιμές των φαρμάκων, τις ασθένειες που «κυκλοφορούν», τις τοπικές συνήθειες και ασφαλώς τις τιμές για πολλά αγαθά), επισκεφτείτε τα ακόλουθα sites:

www.travelpod.com

www.lonelyplanet.com


www.virtualtourist.com




Αντί να χάνετε χρόνο πηγαίνοντας από το ένα ταξιδιωτικό γραφείο στο άλλο, επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες γνωστών μεγάλων και αξιόπιστων ταξιδιωτικών γραφείων. Ακόμη και απορίες να έχετε, θα χρειαστεί να κάνετε το πολύ 1-2 τηλεφωνήματα, για να σας εξηγήσουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ό,τι δεν έχετε καταλάβει από αυτά που διαβάσατε στο site.

• Κάντε, λοιπόν, μια βόλτα στο… Internet και μπείτε, μεταξύ άλλων, στα sites τουριστικών πρακτορείων γενικού τουρισμού, όπως τα:

www.travelplan.gr

www.tui.gr

www.pausanias.gr

www.signature.gr

www.acadimostravel.gr

• Συμβουλευτείτε και sites εξειδικευμένων ταξιδιωτικών γραφείων:

www.pyramis-travel.gr

(Μ. Ανατολή)

www.heronia.com

(πολιτιστικά ταξίδια)

www.mayfair.gr

(πολυτελείς διακοπές)

www.dreamtravel.gr

(μακρινοί προορισμοί).





Αν προτιμάτε εναλλακτικές μορφές τουρισμού ή αν αναζητάτε την περιπέτεια (αναρρίχηση, ορειβασία, ράφτινγκ κλπ.), επισκεφτείτε:

• Την επίσημη ελληνική πύλη για τον τουρισμό υπαίθρου-αγροτουρισμό:

www.agrotravel.gr

• Το δικτυακό οδηγό αγροτουρισμού σε όλο τον κόσμο Agrisport, όπου μετα­ξύ άλλων θα βρείτε και εξειδικευμένα portals:

www.agrisport.com

www.in.gr/agro/




• Εάν επιλέξετε ένα ολοκληρωμένο ταξιδιωτικό πακέτο, η διαμονή θα περιλαμβάνεται στο συνολικό κόστος. Όμως, αν θέλετε να βρείτε μόνοι σας κατάλυμα μέσω Internet, μπορείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες να βρείτε τα ξενοδοχεία κάθε περιοχής και -εφόσον προσφέρεται η σχετική δυνατότητα- να κάνετε online κρατήσεις:

www.yahotels.gr

www.book-hotels.gr

Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε τα sites των μεγάλων ξενοδοχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με φωτογραφίες και πληροφορίες. Αρκετά προσφέρουν και τη δυνατότητα online κρατήσεων.





: Πληροφορίες για όλες τις αεροπορικές εταιρείες θα βρείτε στο site:

www.airtickets.gr

• Για να μάθετε τα δρομολόγια, να κάνετε κρατήσεις και να αγοράσετε εισιτήρια, οι ιστοσελίδες των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών διαθέτουν πλέον και συστήματα ηλε­κτρονικής κράτησης και αγοράς. Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις της Αegean και της Ολυμπιακής είναι:

www.aegeanair.com

www.olympicairlines.com

: Ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο διαθέτουν και οι ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, προσφέροντας αρκετές υπηρεσίες, όπως ενημέρωση για τα δρομολόγια και τις τιμές των εισιτηρίων, καθώς και κρατήσεις και εκδόσεις εισιτηρίων ακόμη και για το αυτοκίνητό σας. Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες:

• Των Μινωικών Γραμμών:

www.minoan.gr

• Της Ηellenic Seaways:

www.hellenicseaways.gr

• Της Βlue Star Ferries:

www.bluestarferries.com

: Οργα­νωμένη παρουσία στο Internet έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου ενοικίασης αυτοκινήτων, όπως η Ηertz (www.hertz.gr) και η Βudget (www.budget.gr). Στις ιστοσελίδες τους, μπορείτε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Οι μικρότερες εταιρείες συνήθως δεν προσφέρουν δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης, διαθέτουν όμως τηλέφωνα επικοινωνίας.



Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο

• Χρησιμοποιήστε ηλεκτρονικές υπηρεσίες μεγάλων και αναγνωρισμένων εταιρειών στο χώρο του τουρισμού, οι οποίες δεν διακινδυνεύουν εύκολα το όνομά τους, και ελέγξτε την αξιοπιστία τους.

• Εξετάστε τα επίπεδα προστασίας που προσφέρει η ιστοσελίδα. Δηλαδή, βεβαιωθείτε ότι κατά τη διάρκεια της συναλλαγής εμφανίζεται μια κλειδαριά στο κάτω δεξιό μέρος του browser και ότι η διεύθυνση της ιστοσελίδας ξεκινά με https, όπου το τελικό s συμβολίζει την ασφάλεια της ιστοσελίδας.

• Κατανοήστε τους όρους της συναλλαγής που σας θέτει η εκάστοτε επιχείρηση, για να μη βρεθείτε προ απροόπτου.

• Αν έχετε ενδοιασμούς για την αποστολή χρημάτων σε κάποιον που δεν γνωρίζετε, ζητήστε να σας δώσουν στοιχεία από προηγούμενους επισκέπτες και επικοινωνήστε με έναν ή δύο από αυτούς, ώστε να επιβεβαιώσετε αν ισχύουν αυτά που σας είπαν.

• Ένας ασφαλής τρόπος συναλλαγής είναι να χρησιμοποιήσετε προπληρωμένη κάρτα αντί για την κλασική πιστωτική, εφόσον βέβαια το ηλεκτρονικό κατάστημα σας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. ›Εκτυπώστε και κρατήστε τα παραστατικά πληρωμής για κάθε ενδεχόμενο.