Ζούμε ευτυχισμένες εξάρσεις σε στιγμές-ορόσημα της ζωής μας, που γρήγορα κοπάζουν, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι!

Ακόμη και οι πιο «συγκλονιστικές» ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή μας, όπως ο γάμος ή η γέννηση ενός παιδιού, δεν μπορούν να μας διατηρήσουν σε «κατάσταση» ευτυχίας παντοτινά…

Αν δεν σας το είχε διδάξει η ίδια η ζωή προσωπικά, η οικονομική επιθεώρηση «Εconomic Journal» δημοσιεύει τα συμπεράσματα μιας πρωτότυπης μελέτης που επιβεβαιώνουν αυτή την πικρή αλήθεια.

Διεθνής ερευνητική ομάδα οικονομολόγων (ναι και όχι ψυχολόγων…) -μεταξύ των οποίων και ο «δικός μας» οικονομολόγος Γιάννης Γεωργέλλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρουνέλ- ανέλυσε τα αποτελέσματα 20 χρόνων έρευνας στη Γερμανία, στην οποία συμμετείχαν 10.000 άτομα ηλικίας 18-60 ετών.

Το βασικό μέλημα των αναλυτών ήταν να βρουν πόσο γρήγορα οι άνθρωποι ξεπερνούν αναποδιές και προβλήματα ή, αντίστοιχα, πόσο διαρκεί η ευφορία από τα ευτυχή γεγονότα της ζωής τους. Δηλαδή δεν τους ενδιέφερε ακριβώς τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους αλλά πόσο εύκολα προσαρμόζονται στις θετικές και αρνητικές αλλαγές της ζωής τους.

Οι οικονομολόγοι συμπέραναν ότι τελικά διαθέτουμε έναν συναισθηματικό «θερμοστάτη». Σε περίπτωση δηλαδή που κάτι πολύ καλό (π.χ. η γέννηση ενός μωρού) ή αντίθετα πολύ κακό (π.χ. χηρεία, διαζύγιο κτλ.) συμβεί σε κάποιον, η διάθεσή του μετά από λίγο καιρό έχει την τάση να επανέλθει και πάλι στα αρχικά της επίπεδα.

Το μόνο γεγονός που έδειξε να ρίχνει τη μόνιμα τη διάθεση ήταν η ανεργία, της οποίας η αρνητική επιρροή κάποιες φορές άγγιζε έως και τα 5 χρόνια. Ίσως γιατί κάποια προβλήματα δεν μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς να λυθούν…

Διαβάστε ακόμη:
Τι είναι για σας η ευτυχία
http://www.vita.gr/html/ent/397/ent.3397.asp

Εσείς πόση ευτυχία επιτρέπετε στον εαυτό σας;
http://www.vita.gr/html/ent/273/ent.5273.asp

Γονιδιακή η ευτυχία!
http://www.vita.gr/html/ent/435/ent.5435.asp

Ευτυχία είναι να δίνεις!
http://www.vita.gr/html/ent/586/ent.5586.asp

Η πίστη φέρνει την ευτυχία;
http://www.vita.gr/html/ent/601/ent.5601.asp

Η ευτυχία αυξάνεται με την ηλικία!
http://www.vita.gr/html/ent/797/ent.5797.asp