Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση σόγιας μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, επισημαίνουν αμερικανοί ερευνητές.

Όπως διαπίστωσαν στη μελέτη τους οι ειδικοί της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι άνδρες που καταναλώνουν συχνότερα σόγια ή υποπροΐόντα της – όπως π.χ. το τόφου, το γάλα σόγιας, ο κιμάς σόγιας, τα ροφήματα, οι μπάρες σόγιας κ.ά. – είχαν λιγότερα σπερματοζωάρια από όσους δεν έτρωγαν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους άνδρες χορτοφάγους.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction», οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 99 ανδρών, από τους οποίους είχαν ήδη πάρει δείγμα σπέρματος. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την ποσότητα της σόγιας που κατανάλωναν.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι ενώ η φυσιολογική πυκνότητα κυμαίνεται μεταξύ 80-120 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος, όσοι περιελάμβαναν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο κατά μέσο όρο μία μερίδα προϊόντων σόγιας ήταν κατά 41 εκατομμύρια σπερματοζωάρια «φτωχότεροι» από τους υπόλοιπους.

Οι ειδικοί συνδέουν την επίδραση αυτή, με τις ισοφλαβόνες -γνωστές και ως φυτοοιστρογόνα- που περιέχει η σόγια και δρουν όπως τα γυναικεία οιστρογόνα.

Επίσης, παρατήρησαν ότι οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι άνδρες έδειξαν να είναι πιο επιρρεπείς στην αρνητική δράση της σόγιας, γεγονός το οποίο απέδωσαν στα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στην αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων.



Διαβάστε ακόμη:
Ελπίδες για την ανδρική υπογονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/991/ent.6991.asp

Τι σκοτώνει το σπέρμα;
http://www.vita.gr/html/ent/206/ent.1206.asp

Με τις εναλλακτικές θεραπείες μπορείτε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας
http://www.vita.gr/html/ent/385/ent.2385.asp

Αντιμετωπίστε την υπογονιμότητα. Νέες τεχνικές και θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.1450.asp

Πώς να αντιμετωπίσετε τις ψυχικές δυσκολίες της υπογονιμότητας
http://www.vita.gr/html/ent/062/ent.2062.asp

Οι μπογιές βλάπτουν το σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/435/ent.6435.asp

Φυλλικό οξύ για δυνατό σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/567/ent.5567.asp

Γροθιά στην υπογονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/000/ent.7000.asp