Καθησυχαστικός εμφανίζεται φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά στα μπιμπερό.

Η ποσότητα της αμφιλεγόμενης χημικής ουσίας βισφενόλης Α η οποία εντοπίζεται στα μπιμπερό είναι τόσο μικρή ώστε δεν αποτελεί απειλή για την υγεία, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Πριν από λίγο καιρό, έρευνες σε ποντίκια αμερικανών και καναδών επιστημόνων είχαν θορυβήσει τους πάντες, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματά τους, ακόμα και σε μικρή ποσότητα η συγκεκριμένη χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό.

Οι ειδικοί της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος μεταβολίζει τη βισφενόλη Α και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η χημική ουσία σε μικρές ποσότητες αποβάλλεται αρκετά γρήγορα από τον οργανισμό χωρίς να προκαλεί κανένα πρόβλημα.

Σχετικά με τα νεογέννητα βρέφη, υπογραμμίζουν ότι μπορούν να μεταβολίζουν και να αποβάλλουν με ασφάλεια την βισφενόλη Α από τον οργανισμό τους, ακόμη και σε δόσεις που πλησίαζαν το 1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως, όταν η υψηλότερη «επιτρεπόμενη» δόση βισφενόλης Α θεωρείται εκείνη των 0,5 mg!

Όσο για την εγκυμοσύνη, οι ειδικοί του ευρωπαϊκού φορέα θεωρούν ότι η έκθεση του εμβρύου στη χημική ουσία είναι σχεδόν μηδαμινή.

Η αρμόδια αρχή πάντως διαβεβαιώνει ότι θα παρακολουθεί στενά τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από το θέμα της επίδρασης της βισφενόλης Α στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαβάστε ακόμη:
Επικίνδυνα μπουκάλια και μπιμπερό
http://www.vita.gr/html/ent/793/ent.5793.asp