Ιβουπροφένη ή παρακεταμόλη; Ιδού η απορία! Η απάντηση όμως είναι «και τα δύο» υποστηρίζουν βρετανοί ειδικοί.

Βρετανοί επιστήμονες «επενέβησαν» για να διαλύσουν την αυξανόμενη σύγχυση των γονιών γύρω από τα παυσίπονα που πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας διαπίστωσαν ότι η εναλλαγή μεταξύ ιβουπροφένης και παρακεταμόλης προσφέρει γρηγορότερη και αποτελεσματική λύση στα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος σε σχέση με τη χορήγηση μόνο ιβουπροφένης ή παρακεταμόλης.

Στη μελέτη τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal», συμμετείχαν συνολικά 156 κρυολογημένα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών τα οποία βρίσκονταν σε εμπύρετο στάδιο. Οι επιστήμονες τα χώρισαν σε τρεις ομάδες και στη συνέχεια χορήγησαν στην πρώτη έναν συνδυασμό και των δύο φαρμάκων, στη δεύτερη μόνο παρακεταμόλη και στην τρίτη μόνο ιβουπροφένη.

Είδαν λοιπόν, ότι τα παιδιά που συνδυάζουν ιβουπροφένη και παρακεταμόλη γλίτωναν από τον πυρετό 4,4 ώρες νωρίτερα από εκείνα που λάμβαναν μόνο παρακεταμόλη και 2,5 ώρες από εκείνα που λάμβαναν μόνο ιβουπροφένη.

Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγούν, γιατί και τα δύο φάρμακα δρουν με συμπληρωματικό τρόπο: η ιβουπροφένη μπλοκάρει την παραγωγή διαφόρων χημικών ουσιών του οργανισμού η οποία ενεργοποιείται από την ασθένεια και προκαλεί φλεγμονή, ενώ παράλληλα η παρακεταμόλη φρενάρει τα ένζυμα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη που θεωρούνται υπεύθυνα για την μετάδοση της αίσθησης του πόνου.

Οι ειδικοί, παρόλα αυτά, προειδοποιούν ότι τα δύο φάρμακα δε θα πρέπει να ανακατεύονται αλλά θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται χωριστά!

Διαβάστε ακόμη:
Όχι στην ασπιρίνη μαζί με ιβουπροφένη
http://www.vita.gr/html/ent/542/ent.5542.asp

Ποιο παυσίπονο να πάρω;
http://www.vita.gr/html/ent/422/ent.1422.asp

Aντιφλεγμονώδη: Oδηγίες χρήσεως
http://www.vita.gr/html/ent/085/ent.1085.asp