«Ένοχη» για την πρόκληση προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και διαταραχών της διάθεσης σε πειραματόζωα κρίνεται η χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA).

Πρόκειται για μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή πλαστικών προϊόντων – μεταξύ των οποίων και τα μπιμπερό. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, οι οποίοι διεξήγαγαν πειράματα με πιθήκους, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η βλαβερή επίδραση του χημικού στον οργανισμό.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences», τα νέα ευρήματα ενισχύουν την υπάρχουσα ανησυχία των αμερικανικών αρχών, καθώς η δισφαινόλη Α έδειξε να επηρεάζει τις συνάψεις των εγκεφαλικών κυττάρων, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη μνήμη, τη μάθηση και τη διάθεση.

Προηγούμενες έρευνες σε τρωκτικά έκαναν λόγο για αυξημένη πιθανότητα ορμονικών διαταραχών και προβλημάτων στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τώρα, όμως, για πρώτη φορά το χημικό συνδέεται με τέτοια προβλήματα σε πρωτεύοντα θηλαστικά.

Διαβάστε ακόμη:
Επικίνδυνα μπουκάλια και μπιμπερό
http://www.vita.gr/html/ent/793/ent.5793.asp

Ποιο πλαστικό είναι πιο ασφαλές;
http://www.vita.gr/html/ent/471/ent.2471.asp