Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 προστατεύουν τον εγκέφαλο και βελτιώνουν τη λειτουργία της μνήμης. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκείνοι που είχαν χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης αντιμετώπιζαν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο συρρίκνωσης του εγκεφάλου τους σε σχέση με όσους είχαν υψηλά επίπεδα Β12.
Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Neurology», συμμετείχαν συνολικά 107 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 61-87 ετών, οι οποίοι ήταν υπό παρακολούθηση για ένα διάστημα πέντε ετών.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης, η οποία εντοπίζεται στο κρέας και το ψάρι, αποτελούν κοινό πρόβλημα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που συνδέεται με τη σταδιακή απώλεια της μνήμης και την άνοια. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει κανείς τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας είναι:
- η συχνή άσκηση,
- το ισορροπημένο διαιτολόγιο
- η αποχή από το κάπνισμα
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν νέους ορίζοντες στην κατανόηση του ρόλου της Β12 για τον εγκέφαλο, καθώς φαίνεται ότι η συρρίκνωση του εγκεφάλου ενδεχομένως να επηρεάζεται από ό,τι τρώμε.
Διαβάστε ακόμη:
Κάντε το τεστ της βιταμίνης και μάθετε πόσο σωστά τρώτε!
http://www.vita.gr/html/ent/163/ent.1163.asp
Η κάνναβη συρρικνώνει τον εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/702/ent.6702.asp
Νέο φάρμακο παγώνει το Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/192/ent.7192.asp
Τα 7 «κλειδιά» για υγιή εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.6572.asp
Όταν χάνεται η μνήμη
http://www.vita.gr/html/ent/371/ent.6371.asp