Τα στεροειδή αυξάνουν τις ελπίδες τεκνοποίησης για γυναίκες με ιστορικό αποβολών και αποτυχημένων εξωσωματικών.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, γυναίκες που έχουν ταλαιπωρηθεί στην προσπάθειά τους να γίνουν μητέρες, μπορούν τώρα να πετύχουν το στόχο τους χάρη σε μια υπό δοκιμή νέα θεραπεία με στεροειδή.

Οι ειδικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τα «δολοφονικά» κύτταρα που προκαλούν τις αποβολές με εξετάσεις, στις οποίες συμμετείχαν 120 γυναίκες. Αυτά τα κύτταρα υπό κανονικές συνθήκες έχουν ευεργετική δράση, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από μολύνσεις. Η παρουσία τους όμως στη μήτρα σε υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες αποτυχίας εμφύτευσης του εμβρύου ή αποβολής του.

Οι ερευνητές χορήγησαν στεροειδή σε 40 εγκύους με βεβαρημένο ιστορικό αποβολών και από αυτές οι 30 έφτασαν αισίως στον τοκετό.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ. Quenby χρησιμοποίησε πρώτος τη θεραπεία στεροειδών στην περίπτωση της νοσοκόμας Annete Quinlan, που είχε 19 αποβολές μέσα σε 14 χρόνια. Χάρη σ’ αυτή τη νέα μέθοδο, έφερε στο κόσμο ένα κορίτσι το 2003!

Οι ειδικοί δεν είναι ακόμη βέβαιοι αν τα στεροειδή δρουν άμεσα κατά των κυττάρων-δολοφόνων ή αν πυροδοτούν κάποιον άλλο, ακόμη άγνωστο επιστημονικά, παράγοντα.

Ο δρ. Quenby επισημαίνει ότι υπάρχουν χιλιάδες απελπισμένες από τις αλλεπάλληλες αποβολές γυναίκες που περιμένουν να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία. Ομολογεί ότι «κατακλύζεται» από e-mail που ζητούν τη βοήθειά του.

Διαβάστε ακόμη:
Τεστ προβλέπει τις αποβολές
http://www.vita.gr/html/ent/492/ent.5492.asp

Καλύτερα μωρά είναι τα…κατεψυγμένα!
http://www.vita.gr/html/ent/015/ent.7015.asp

Γροθιά στην… υπογονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/000/ent.7000.asp

Θα πετύχει η εξωσωματική;
http://www.vita.gr/html/ent/956/ent.6956.asp

Μωρό κατά παραγγελία!
http://www.vita.gr/html/ent/176/ent.6176.asp