Την επιλεκτική μνήμη ενισχύει η κατανάλωση αλκοόλ, ισχυρίζονται βρετανοί ερευνητές. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ με επικεφαλής τη «δική» μας δρ. Θεοδώρα Δούκα, έδειξε ότι το αλκοόλ μάς βοηθά να θυμόμαστε τις καλές και να απωθούμε τις κακές στιγμές της ζωής μας. Αυτό, υποστηρίζει η ερευνήτρια, θα μπορούσε να εξηγήσει την «κρυφή γοητεία» των αλκοολούχων ποτών.

Στη διάρκεια του πειράματος, οι ειδικοί έδειξαν κάρτες σε εθελοντές πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Στη συνέχεια, συνέκριναν τις απαντήσεις τους με εκείνες μιας δεύτερης ομάδας, στην οποία είχαν δοθεί μη-αλκοολούχα ποτά.

Και οι δύο ομάδες θυμούνται καλύτερα τις κάρτες που είδαν πριν από την κατανάλωση των ποτών τους. Οι ερευνητές είδαν ότι όσοι είχαν «φτιάξει κεφάλι» από το αλκοόλ έτειναν να θυμούνται καλύτερα τις κάρτες με τις συγκινησιακά θετικές εικόνες.

Οι ειδικοί κάνουν διάφορες υποθέσεις: Η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ποσότητες πιστεύεται ότι εμποδίζει τη διαμόρφωση νέων αναμνήσεων και βοηθάει έτσι στη σταθεροποίηση των αναμνήσεων που αποκτούμε πριν αρχίσουμε να πίνουμε.

Σε μεγάλες ποσότητες το αλκοόλ επιδρά στις χημικές διεργασίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη δημιουργία αναμνήσεων.

Στην καθημερινή μας ζωή, συνδέουμε το αλκοόλ με το κέφι των ωρών που θα περάσουμε κάποιο βράδυ μαζί με την παρέα μας και όχι με τον πονοκέφαλο και την ανακατωσούρα στο στομάχι του επόμενου πρωινού.

Διαβάστε ακόμη:
Ναι στο σεξ, όχι στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά
http://www.vita.gr/html/ent/065/ent.6065.asp

Οι κραιπάλες βλάπτουν τη μνήμη
http://www.vita.gr/html/ent/686/ent.5686.asp

Φάρμακο μειώνει την επιθυμία για αλκοόλ
http://www.vita.gr/html/ent/896/ent.4896.asp

Ποια ποτά δημιουργούν το χειρότερο hangover
http://www.vita.gr/html/ent/281/ent.1281.asp

Γιατί δεν καταφέρνω ν’ αλλάξω τις (κακές) συνήθειές μου;
http://www.vita.gr/html/ent/075/ent.2075.asp