Πέντε χρόνια ακόμα και ο φακός οριστικής αποκατάστασης της όρασης όσων πάσχουν από μυωπία ή πρεσβυωπία θα είναι γεγονός.

Πρόκειται για την προσπάθεια του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Άστον, Τζέιμς Ουόλφσον, ο οποίος σε συνεργασία με εταιρείες οπτικών ειδών κατασκεύασε έναν εύκαμπτο φακό επαφής, ικανό να αντικαταστήσει το φυσικό φακό στην επιφάνεια του ανθρώπινου ματιού.

Με την πάροδο των ετών, όπως εξηγεί ο ειδικός, ο φυσικός φακός του ματιού σκληραίνει και θολώνει, οδηγώντας έτσι σε πρεσβυωπία λίγο μετά τα 40. Η διαφορά της συγκεκριμένης τεχνικής σε σχέση με εκείνη του λέιζερ είναι ότι ο νέος φακός προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα.

Η διαδικασία εισαγωγής του είναι απλή και πραγματοποιείται μέσω τοπικής αναισθησίας. Ο χειρουργός κάνει μια τομή στην άκρη του ματιού και στη συνέχεια εισάγει το φακό. Όπως υποστηρίζει ο Ουόλφσον, σπάνια χρειάζονται ράμματα, ενώ η νοσηλεία του ασθενούς δεν θα είναι αναγκαία.

Σύμφωνα με τον επινοητή του νέου φακού, σε περίπου 5-10 χρόνια από σήμερα η διαδικασία της εμφύτευσης θα εφαρμόζεται ευρέως και δεν θα ξεπερνά σε κόστος τα 1.200 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:
Βιονικό μάτι δίνει ελπίδα στους τυφλούς
http://www.vita.gr/html/ent/891/ent.5891.asp

Φακοί επαφής. Επιλέξτε τους καλύτερους!
http://www.vita.gr/html/ent/328/ent.5328.asp

Μύρτιλα για νυχτερινή όραση
http://www.vita.gr/html/ent/923/ent.3923.asp

Πώς έσωσα την όρασή μου
http://www.vita.gr/html/ent/340/ent.1340.asp

Φακοί ή επέμβαση για μυωπία;
http://www.vita.gr/html/ent/268/ent.1268.asp

Φακοί επαφής. Οδηγίες για ασφαλή… επαφή!
http://www.vita.gr/html/ent/195/ent.1195.asp

Ναι ή όχι στις επεμβάσεις για τη μυωπία;
http://www.vita.gr/html/ent/148/ent.6148.asp