Έναν τεχνητό μυ που μπορεί να αντικαταστήσει το βηματοδότη κατάφεραν να δημιουργήσουν Ελβετοί ερευνητές. Το όνομά του, Atripump! Πρόκειται για ένα τεχνητό μυ που κατασκεύασαν Ελβετοί ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Vaudois της Λοζάννης, ο οποίος υπόσχεται να προσφέρει λύση σε όσους πάσχουν από αρρυθμίες.

Η πρωτοποριακή συσκευή απευθύνεται στους ασθενείς στους οποίους οι σημερινές θεραπείες (φάρμακα, χειρουργικές επεμβάσεις, ηλεκτροθεραπεία, ακόμη και βηματοδότες) δεν εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα.

Το Atripump είναι φτιαγμένο από ειδική μεμβράνη σε σχήμα αψίδας με ενσωματωμένα δίκτυα καλωδίων από νιτινόλη. Όταν τροφοδοτείται με ρεύμα η μικροσκοπική αψίδα μεγέθους 2 ιντσών συστέλλεται και διαστέλλεται. Η συσκευή λειτουργεί με εσωτερική μπαταρία.

Όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί του, η συνεχής συστολή και διαστολή του τεχνητού μυός, στην περίπτωση των συγκεκριμένων ασθενών, θα μπορούσε να μειώσει τον γρήγορο ρυθμό των καρδιακών παλμών.

Αν και εκτιμούν ότι χρειάζονται ακόμη χρόνια δοκιμών μέχρι την εφαρμογή του Atripump σε ανθρώπους, παρ’ όλα αυτά εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μπορεί να προσφέρει λύση στα προβλήματα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν καρδιακή αρρυθμία.