Η μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πριν τα γεύματα έχει μεγαλύτερη διαγνωστική αξία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Για όσους έχουν διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 η μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πριν τα γεύματα φαίνεται να παρέχει πιο αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα μακροπρόθεσμα επίπεδα σακχάρου σε σχέση με τη μέτρηση που γίνεται μετά τα γεύματα, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μελέτης του Διαβήτη στη Ρώμη.

Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πριν το γεύμα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην αιμοσφαιρίνη AC1, ένα χρήσιμο δείκτη για τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του σακχάρου. Οι ειδικοί πιθανολογούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο συγκεκριμένος δείκτης δίνει πιο αξιόπιστα στοιχεία για ολόκληρο το 24ωρο.

Ο Δρ. Brog και οι συνεργάτες του από το Κέντρο Διαβήτη Steno στη Δανία μελέτησαν βάσεις δεδομένων με μετρήσεις σακχάρου που έγιναν σ’ ασθενείς με διαβήτη προκειμένου να ανακαλύψουν ποια είναι η κατάλληλη ώρα για τη μέτρηση.

Τι συμπέραναν; Για τον διαβήτη τύπου 1 η μέτρηση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης A1C πριν από το πρωινό, πριν και μετά το μεσημεριανό μπορούν να προβλέψουν καλύτερα τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ για τον διαβήτη τύπου 2 η μέτρηση των επιπέδων πριν από το πρωινό, μετά το γεύμα και πριν από το δείπνο δίνουν την καλύτερη πρόβλεψη.

Διαβάστε ακόμη:
Διαβήτης: Τα μικρά, καθημερινά πράγματα κάνουν τη διαφορά
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.6394.asp

Η «πολλή» θεραπεία του διαβήτη βλάπτει!
http://www.vita.gr/html/ent/753/ent.6753.asp

Πώς συμβιώνω με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.6130.asp

Τέλος στα τσιμπήματα για τους διαβητικούς
http://www.vita.gr/html/ent/039/ent.7039.asp