Η εβδομαδιαία λήψη παρακεταμόλης τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τις Αλλεργίες και το Άσθμα, έπειτα από μελέτη που πραγματοποίησαν και πρόκειται να δημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο «European Respiratory Journal».

Οι ερευνητές συνέλεξαν απαντήσεις για τη χρήση παυσίπονων ουσιών από περισσότερα από 1.000 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί έπασχαν από άσθμα και οι υπόλοιποι όχι.

Παρατήρησαν λοιπόν μια σχέση ανάμεσα στο άσθμα και την παρακεταμόλη που, όπως πιστεύουν, συνίσταται στο ότι η παρακεταμόλη μειώνει τα επίπεδα της γλουταθειόνης στους πνεύμονες, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού το οποίο είναι απαραίτητο για την προστασία των ευάλωτων αεραγωγών από τη φθορά της ρύπανσης και του καπνού.

Όπως διευκρινίζει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Seif Shaheen, τόσο τα επιδημιολογικά στοιχεία όσο και οι έρευνες που δημοσιεύονται από το 2000 σε Αγγλία και Αμερική, επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση παρακεταμόλης και άσθματος. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι το άσθμα είναι πιο συχνό σε παιδιά και ενήλικες που ζουν σε χώρες με υψηλότερες πωλήσεις παρακεταμόλης.

Δεδομένου μάλιστα ότι το άσθμα είναι μια κοινή νόσος και η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται ευρέως, είναι σημαντικό να βρεθεί αν η συσχέτιση αυτή είναι αιτιακής μορφής, αν δηλαδή προκαλείται ή όχι από την παρακεταμόλη.

Επόμενος στόχος των ερευνητών τώρα είναι μια σειρά κλινικών δοκιμών, οι οποίες θα δώσουν τις τελικές απαντήσεις για το αν η χρήση παρακεταμόλης είναι υπεύθυνη για την πρόκληση άσθματος.

Διαβάστε ακόμη:
Τα ω-3 προλαμβάνουν το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/021/ent.7021.asp

Πώς θα ζείτε καλύτερα με το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/376/ent.1376.asp

Ασπίδα ενάντια στο άσθμα η μεσογειακή διατροφή
http://www.vita.gr/html/ent/809/ent.4809.asp

Στρες στην εγκυμοσύνη, άσθμα στο μωρό
http://www.vita.gr/html/ent/325/ent.6325.asp

Άσθμα και γυμναστική
http://www.vita.gr/html/ent/219/ent.2219.asp

Δέντρα κατά του άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/933/ent.5933.asp

Το εμπόριο του άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/794/ent.5794.asp

Ανακαλύφθηκε το γονίδιο του άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/757/ent.5757.asp