Ακόμα δεν έφυγε το καλοκαίρι και οι ερευνητές έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν, καθώς νέα μελέτη βρετανών και αμερικανών επιστημόνων δείχνει ότι δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα.

Επανεξετάζοντας παλαιότερα αποτελέσματα ερευνών, οι ειδικοί είδαν ότι τελικά τόσο η διαδικασία του μαυρίσματος όσο και ο καρκίνος του δέρματος, ξεκινούν με καταστροφή στο DNA εξαιτίας της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία. Πρόκειται για το πρώτο βήμα μετάλλαξης στα κύτταρα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρκίνο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 60.000 άνθρωποι πεθαίνουν από κακόηθες μελάνωμα εξαιτίας της υπερέκθεσής τους σε υπεριώδες φως. Πράγματι, είναι πολλές οι έρευνες που επισημαίνουν τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στον ήλιο και του καρκίνου του δέρματος. Στη νέα μελέτη, ωστόσο, τονίζεται ότι θεωρείται επικίνδυνη ακόμη και η περιορισμένη έκθεσή μας στον ήλιο.

Όπως μάλιστα τονίζουν στο επιστημονικό έντυπο «Pigment Cell & Melanoma Research», η ηλιοφάνεια είναι σημαντική για την παραγωγή βιταμίνης D. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η αναγκαία έκθεση στον ήλιο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερη από αυτή που χρειάζεται κάποιος για να μαυρίσει.

Διαβάστε ακόμη:
Μύθος το ασφαλές μαύρισμα από σολάριουμ
http://www.vita.gr/html/ent/811/ent.4811.asp

Πιο κοντά στην πλήρη θεραπεία του μελανώματος
http://www.vita.gr/html/ent/839/ent.6839.asp

Φρένο στην ανάπτυξη του μελανώματος
http://www.vita.gr/html/ent/729/ent.4729.asp

Μελάνωμα: Φταίνε τα γονίδια!
http://www.vita.gr/html/ent/256/ent.6256.asp