Μέχρι και στα σχολεία θα φτάσουν σε λίγα χρόνια τα περιβόητα φάρμακα που τονώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνουν τις νοητικές επιδόσεις.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα που προέρχεται από το ίδρυμα Futurelab με έδρα το Μπρίστολ, που το όνομά του σημαίνει «Εργαστήριο του Μέλλοντος» και που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση για να διαμορφώσει στρατηγικές για το εκπαιδευτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Futurelab ασχολείται κυρίως με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση, όπως την καταγραφή του προφίλ του DNA κάθε μαθητή σε memory sticks και συσκευές σκαναρίσματος του εγκεφάλου των μαθητών.

Σ’ αυτό το «νέο θαυμαστό γενναίο κόσμο» οι ειδικοί του Futurelab εκτιμούν ότι τα φάρμακα που τονώνουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου (προσοχή, συγκέντρωση, μνήμη κλπ), γνωστά με το παρωνύμιο Cogs ή αλλιώς ως «έξυπνα φάρμακα», θα επιτρέψουν σε γονείς και δασκάλους να «πειράξουν βιολογικά» τον εγκέφαλο των παιδιών για καλύτερες σχολικές επιδόσεις!

Αναγνωρίζουν ωστόσο «ηθικούς ενδοιασμούς» για τη χρήση τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Τα φάρμακα αυτά είναι ακριβά και αν το κράτος δεν εξασφαλίσει τη διάθεσή τους και στους μαθητές που προέρχονται από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, τότε οι μορφωτικές ανισότητες θα διευρυνθούν. Επίσης, επισημαίνουν ότι το σχολείο πρέπει να έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται για τα φάρμακα που παίρνουν οι μαθητές και να «ρυθμίζει» τη χρήση τους.

Σύμφωνα με πηγές του βρετανικού τύπου, αρχίζει να γίνεται «σύνηθες φαινόμενο» υγιείς μαθητές να παίρνουν το αμφιλεγόμενο φάρμακο Ritalfin που προκαλεί «υπερδραστηριότητα» για να αυξήσουν τη συγκέντρωσή τους ή το Μοdafinil για να γράψουν καλύτερα στις εξετάσεις! Η μαύρη αγορά του «εγκεφαλικού μπότοξ» όπως αποκαλείται, παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στο διαδίκτυο, ενώ φημολογείται ότι φοιτητές του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης επιδίδονται σε συναλλαγές με αντικείμενο τέτοια σκευάσματα.



Διαβάστε ακόμη:
Προσχολική εκπαίδευση: Η «βάση» για γερούς μαθητές
http://www.vita.gr/html/ent/230/ent.7230.asp

Είναι τα αγόρια οι μεγάλοι χαμένοι στο σχολείο;
http://www.vita.gr/html/ent/645/ent.1645.asp

«Σύνδρομο» της μειωμένης συγκέντρωσης
http://www.vita.gr/html/ent/212/ent.2212.asp

Πώς γίνονται οι καλοί μαθητές;
http://www.vita.gr/html/ent/638/ent.1638.asp

Είναι το παιδί σας έτοιμο για το σχολείο;
http:/www.vita.gr/html/ent/610/ent.1610.asp