Η τακτική λήψη συνηθισμένων παυσιπόνων, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη, μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού του μαστού.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the National Cancer Institute» που εκδίδεται στις Η.Π.Α., καναδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο British Columbia μελέτησαν και συνέκριναν τα στοιχεία από συνολικά 38 έρευνες, οι οποίες αφορούσαν 2.7 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.

Η τακτική λήψη ασπιρίνης έδειξε να περιορίζει κατά 13% τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, ενώ η ιβουπροφένη από την άλλη έδειξε να περιορίζει τον κίνδυνο κατά 21%. Και τα δύο φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Mahyar Etminan, δηλώνει ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι «ενθαρρυντικά» και ότι μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να κατανοήσουν το ρόλο των φλεγμονών στην ανάπτυξη του καρκίνου. Ωστόσο δεν συμβουλεύει ακόμη την τακτική χρήση αυτών των παυσίπονων ως μέσο πρόληψης του καρκίνου του μαστού γιατί χρειάζονται ακόμη και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα. Μέσα στο 2009, ωστόσο, θα δουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία από συνεχιζόμενες έρευνες.

Διαβάστε ακόμη:
Γιατί ο καρκίνος είναι επιθετικός στις νεαρές γυναίκες;
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.7027.asp

11+1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

Καφές, αλκοόλ και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/255/ent.6255.asp

Βιταμίνη D εναντίον καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.6217.asp

Καρκίνος του μαστού και αλκοόλ
http://www.vita.gr/html/ent/786/ent.5786.asp

Προσωπικότητα και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/821/ent.4821.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp