Ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τη χημική ουσία του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη του συναισθήματος του πόνου και της θλίψης, μετά την απώλεια κάποιου αγαπημένου μας προσώπου.

Τα πειράματα των ειδικών του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν σε ένα τρωκτικό, «συγγενές» του τυφλοπόντικα, το οποίο ονομάζεται Microtus Οchrogaster και αναπτύσσει μακροχρόνιες και ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το ταίρι του.

Οι ερευνητές χώρισαν αρχικά τα ζώα από το ταίρι τους και τα «αδέρφια» τους και περίμεναν να δουν τι θα συμβεί. Παρατήρησαν λοιπόν, ότι αν και σχεδόν όλα τα τρωκτικά εμφάνισαν ραγδαία αύξηση των επιπέδων άγχους, εκείνα που είχαν χάσει το ταίρι τους είχαν αναπτύξει καταθλιπτική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Neuropsychopharmacology», περαιτέρω εξετάσεις έδειξαν ότι μια χημική ουσία του εγκεφάλου, γνωστή και ως «εκλυτικός παράγοντας κορτικοτροπίνης» (corticotrophin releasing factor – CRT), ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στα ζώα που είχαν αποχωριστεί το ταίρι τους.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα αναμένεται να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων πιο αποτελεσματικών θεραπειών για την κατάθλιψη μετά την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου.

Διαβάστε ακόμη:
Είναι κατάθλιψη ή μόνο μια θλίψη;
http://www.vita.gr/html/ent/527/ent.1527.asp

Βαλσαμόχορτο κατά της κατάθλιψης
http://www.vita.gr/html/ent/526/ent.7526.asp

Κατάθλιψη στα 44
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.4822.asp

Mήπως έχω κατάθλιψη;
http://www.vita.gr/html/ent/224/ent.2224.asp