Τον κίνδυνο να υποστούν μικρή εγκεφαλική βλάβη διατρέχουν οι ορειβάτες που ανεβαίνουν σε μεγάλα υψόμετρα, προειδοποιούν τώρα οι ερευνητές του ιδρύματος IRCCS Fondazione Santa Lucia, στη Ρώμη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «European Journal of Neurology», οι ιταλοί ειδικοί μελέτησαν την επίδραση του υψομέτρου στον εγκέφαλο εννέα κορυφαίων ορειβατών.

Όλοι οι ορειβάτες κατάφεραν να φτάσουν σε βουνοκορφές μεγάλου υψομέτρου χωρίς να χρησιμοποιήσουν ειδικό εξοπλισμό οξυγόνου, μια αρκετά διαδεδομένη πρακτική μεταξύ των έμπειρων ορειβατών.

Συγκεκριμένα, τρεις από αυτούς έφτασαν στα 8.000 μέτρα, ενώ οι υπόλοιποι έφτασαν σε ύψος 7.500 μέτρων, παραμένοντας σε υψόμετρο άνω των 6.500 μέτρων για περίπου 15 ημέρες.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική εγκεφάλου πριν και μετά την αποστολή τους. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με δείγματα από ανθρώπους ίδιου φύλου και ηλικίας που δεν είχαν ποτέ ανέβει πάνω από υψόμετρο 3.000 μέτρων.

Οκτώ εβδομάδες μετά την επιστροφή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρά το γεγονός ότι οι ορειβάτες δεν παρουσίαζαν εμφανή νευρολογικά προβλήματα, ο ιστός του εγκεφάλου τους είχε υποστεί αλλαγές: παρατηρούνταν μείωση της πυκνότητας και του όγκου του εγκεφαλικού ιστού σε δύο σημεία του εγκεφάλου.

Ως πιο πιθανή αιτία για αυτές τις αλλοιώσεις θεωρείται η έλλειψη οξυγόνου στα μεγάλα ύψη. Για παράδειγμα, στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ στα 8.000 μέτρα, η συγκέντρωση οξυγόνου στην ατμόσφαιρα φτάνει μόλις το 1/3 της ποσότητας πού βρίσκεται στο επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Mαργκερίτα Ντι Πάολα, επισημαίνει ότι, παρόλο που οι παρατηρούμενες αλλοιώσεις σε σημεία του εγκεφάλου δεν συνοδεύονται από νευρολογικά προβλήματα, υπάρχει πιθανότητα για τους ορειβάτες πρόκλησης μικρής, σταδιακής εγκεφαλικής βλάβης από συνεχόμενες αποστολές σε μεγάλα υψόμετρα.

Διαβάστε ακόμη:
Σπορ για να βγάλετε το «άχτι» σας!
http://www.vita.gr/html/ent/271/ent.7271.asp