Στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να βοηθήσει ο έλεγχος των επιπέδων του αραχιδονικού οξέος, που ανήκει στην ομάδα των ω-6 λιπαρών οξέων, εκτιμά μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Νευρολογικών Παθήσεων Γκλάντστοουν και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας πραγματοποίησε πειράματα σε ποντίκια.

Οι ερευνητές έλεγξαν, αρχικά, τα επίπεδα των λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο υγιών πειραματόζωων και στη συνέχεια τα συνέκριναν με εκείνα πειραματόζωων τα οποία ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του αραχιδονικού οξέος των ποντικών με Αλτσχάιμερ ήταν ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Η μείωση του ενζύμου PLA2, το οποίο ελέγχει τα επίπεδα του αραχιδονικού οξέος, είχε θετικά αποτελέσματα. Ακόμη και μία μερική μείωση μπορούσε να σταματήσει την επιδείνωση της μνήμης και άλλες βλάβες που συνοδεύουν τη νόσο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης «Nature Neuroscience», οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα υψηλά επίπεδα του αραχιδονικού οξέος οδηγούν στην υπερενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων η οποία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Εκφράζουν ωστόσο «συγκρατημένη αισιοδοξία» υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν αρκετές έρευνες μέχρι να φτάσουμε σε κλινική εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Διαβάστε ακόμη:
Νέο φάρμακο «παγώνει» το Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/192/ent.7192.asp

Ομιλείτε… Αλτσχάιμερ;
http://www.vita.gr/html/ent/076/ent.6076.asp

Τα 7 «κλειδιά» για υγιή εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.6572.asp


Προσεχώς, εμβόλιο κατά του Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/300/ent.6300.asp


Παυσίπονα κατά της άνοιας
http://www.vita.gr/html/ent/940/ent.5940.asp


Αντι-αρθριτικό φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/763/ent.5763.asp


Nέα δεδομένα για το Aλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.1041.aspΑκολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: