Με τη συσσώρευση περιττών κιλών και την παρεμπόδιση της δράσης ορισμένων φαρμάκων συνδέεται η γλυκαντική ουσία σουκραλόζη σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου του Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα.
Η σουκραλόζη είναι γλυκαντική ύλη η οποία δημιουργείται από την ελεγχόμενη χλωρίωση της σακχαρόζης. Η γλυκαντική της δύναμη ξεπερνά κατά 600 φορές εκείνη της ζάχαρης.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση μιας εμπορικής εκδοχής της, του προϊόντος Splenda. Πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια έδειξαν ότι η χορήγηση διαφορετικών δόσεων του συγκεκριμένου γλυκαντικού για ένα διάστημα περίπου 12 εβδομάδων οδηγούσε στην αύξηση του βάρους των ζώων σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν καταναλώσει το προϊόν.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμη ότι η συχνή κατανάλωση σουκραλόζης προκάλεσε στα πειραματόζωα σημαντική μείωση ωφέλιμων εντερικών βακτηρίων. Παρατήρησαν και άλλες εντερικές αλλοιώσεις που ενδεχομένως παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση φαρμάκων από τον οργανισμό.

Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι η εταιρεία που παράγει το Splenda δεν δέχεται την έρευνα και έχει ξεσπάσει μια σχετική διαμάχη στις Η.Π.Α. γύρω από το ζήτημα. Η συγκεκριμένη γλυκαντική ουσία εντοπίζεται και σε άλλα προϊόντα:
* Σε ορισμένες light εκδοχές γνωστών αναψυκτικών όπως π.χ. η Diet Coke και η Pepsi.
* Σε σοκολατούχες μπάρες ενέργειας χαμηλών υδατανθράκων που κυκλοφορούν κυρίως στις ΗΠΑ.
* Σε τσίχλες με γεύση φρούτων όπως π.χ. η Trident for Kids χωρίς ζάχαρη.
* Ατομικά φακελάκια της γλυκαντικής Splenda μπορεί κανείς να βρει ακόμη στα McDonald’s και στα Starbucks.

Διαβάστε ακόμη:
Υποκατάστατα ζάχαρης. Ποια, πως, πότε
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.5836.asp

Πότε είναι χρήσιμα τα υποκατάστατα;
http://www.vita.gr/html/ent/614/ent.6614.asp