Τη θρεπτική αξία των τροφίμων βαθμολόγησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Γέιλ, αξιολογώντας το πόσο θρεπτικές και ωφέλιμες είναι οι τροφές που βάζουμε καθημερινά στο τραπέζι μας.


Η λίστα αυτή έχει κάνει το γύρο του κόσμου, ωστόσο εγείρονται πολλά ερωτηματικά για την αξιοπιστία της, αφού για παράδειγμα οι ελιές θεωρούνται λιγότερο ωφέλιμες από ένα χάμπουργκερ και η μαύρη σοκολάτα -για την οποία πολυάριθμες έρευνες πιστοποιούν τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες- θεωρείται λιγότερο υγιεινή από μια κονσέρβα τόνου, και το ποπ κορν καλύτερο από τα δαμάσκηνα. Επιπλέον, από τη λίστα λείπει παντελώς το ελαιόλαδο.


Οι ειδικοί διαμόρφωσαν μία λίστα επιλεγμένων τροφίμων για την αξιολόγηση των οποίων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ΝuVal, κατά την οποία μετρώνται οι θρεπτικές ουσίες των τροφίμων, όπως π.χ. η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, λιπαρά, σάκχαρα, νάτριο, βιταμίνες, φυτικές ίνες, θερμίδες και χοληστερόλη. Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τα τρόφιμα από το 1 –που αντιστοιχεί στην χαμηλότερη θρεπτική αξία- έως το 100 – για την υψηλότερη θρεπτική αξία. Ανάμεσα στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν το μπρόκολο, τα βερίκοκα και τα μύρτιλα τα οποία συγκεντρώνουν 100 βαθμούς.


Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί δημιουργία του διατροφολόγου και επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης του Γέιλ, δρ Ντέιβιντ Κατζ, με στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η οποία κατά τα τελευταία χρόνια έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας. Η νέα μέθοδος αξιολόγησης έχει ήδη υιοθετηθεί από τρεις αμερικανικές αλυσίδες σουπερμάρκετ, βοηθώντας έτσι τους καταναλωτές να επιλέγουν ευεργετικά για την υγεία τους προϊόντα.


Ιδού μερικές από τις υγιεινές τροφές βάσει της θρεπτικής τους αξίας:


Μπρόκολο…………………………………..100

Βερίκοκα…………………………………… 100

Πορτοκάλια……………………………….. 100

Μύρτιλα …………………………………….100

Φράουλες……………………………………100

Σπαράγγια………………………………….100

Φασόλια……………………………………..100

Λάχανο……………………………………….100

Κουνουπίδι ………………………………….100

Μαρούλι………………………………………100

Μπάμιες………………………………………100

Σπανάκι………………………………………100

Ραπανάκια……………………………………99

Καρότα………………………………………..99

Μήλα…………………………………………..96

Ντομάτες………………………………………96

Πατάτες………………………………………..93

Κόκκινα Κρεμμύδια………………………….93

Μπανάνες……………………………………..91

Σταφύλια………………………………………91

Πεπόνια………………………………………..91

Φρέσκο σύκο…………………………………91

Άπαχο γάλα …………………………………91

Φιλέτο μπακαλιάρου ……………………….82

Ωμά αμύγδαλα ………………………………82

Καστανό ρύζι …………………………………82

Στρείδια ………………………………………..81

Γάλα (1%) …………………………………….81

Γαρίδες ………………………………………. 75

Καλαμάρι ……………………………………..71

Φιστίκια Αιγίνης ωμά ………………………. 70

Τόνος σε κονσέρβα (με λάδι) ………………67

Άσπρο ρύζι ……………………………………57

Γάλα (2%) …………………………………….55

Γάλα πλήρες ………………………………… 52

Ζυμαρικά ………………………………………50

Στήθος κοτόπουλου ……………………….. 39

Χυμός πορτοκάλι …………………………….39

Φιλέτο χοιρινού ……………………………… 35

Παϊδάκια μοσχ. ………………………………34

Μπριζόλα μοσχ. ……………………………..31

Φιλέτο μοσχ. ………………………………….30

Παϊδάκια αρνίσια …………………………….28

Αρνί μπούτι ……………………………………28

Πράσινες ελιές ………………………………..24

Τηγανητό αυγό ……………………………….18

Μαύρη σοκολάτα …………………………….10

Ψωμί λευκό …………………………………….9

Σοκολάτα γάλακτος ………………………… 3

Κράκερ ……………………………………. …..2

Αναψυκτικά …………………………………….1

Γρανίτα ………………………………………….1


Διαβάστε ακόμη:

Οι τροφές που χαρίζουν νιάτα

http://www.vita.gr/html/ent/344/ent.1344.asp



Ποια τρόφιμα χαρίζουν μακροβιότητα

http://www.vita.gr/html/ent/770/ent.7770.asp


Μακροβιοτική. Η διατροφή των λεπτών ισορροπιών

http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.2394.asp


Comfort Food: Οι τροφές που διώχνουν το στρες

http://www.vita.gr/html/ent/803/ent.4803.asp


«Φάρμακο» η Μεσογειακή Διατροφή!

http://www.vita.gr/html/ent/955/ent.6955.asp