Το γνωστό χάπι αδυνατίσματος αποσύρεται από την αγορά λόγω σοβαρών παρενεργειών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) συμβουλεύει τους γιατρούς να μη συνταγογραφούν το χάπι αδυνατίσματος rimonabant, γνωστό με την εμπορική του επωνυμία Acomplia. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός συνδέει τη λήψη του χαπιού με υψηλό κίνδυνο σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του ΕΜΕΑ, τα οφέλη του Acomplia έχουν υπερτιμηθεί. Στην πραγματικότητα, υπερκαλύπτονται από τους κινδύνους με τους οποίους συνδέεται.

Από τον Ιούνιο του 2008 έως και σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις αυτοκτονιών σε ασθενείς οι οποίοι συμμετείχαν στις δοκιμές του φαρμάκου και λάμβαναν το χάπι σε σχέση με μια μόλις περίπτωση ανάμεσα στους ασθενείς που έπαιρναν ψευδοφάρμακα.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός συνιστά τη διακοπή συνταγογράφησής του Acomplia σε παχύσαρκους ή υπέρβαρους ασθενείς, ωστόσο συμβουλεύει ότι στην περίπτωση που κάποιος ακολουθεί ήδη τη συγκεκριμένη θεραπεία καλό θα ήταν να συμβουλευθεί το γιατρό του.

Διαβάστε ακόμη:
Μπορώ να αδυνατίσω με ένα χάπι;
http://www.vita.gr/html/ent/764/ent.4764.asp

Επικίνδυνο χάπι αδυνατίσματος
http://www.vita.gr/html/ent/703/ent.6703.asp

Επικίνδυνο φάρμακο κατά του καπνίσματος
http://www.vita.gr/html/ent/436/ent.6436.asp

Επικίνδυνο φάρμακο για το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/610/ent.5610.asp