Πιο γενναιόδωρους με τους γύρω μας φαίνεται ότι μας κάνει ένα ζεστό ρόφημα, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες. Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Γέιλ πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία συμμετείχαν συνολικά 41 φοιτητές (οι 27 ήταν κοπέλες). Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κρατήσουν στα χέρια τους ένα φλιτζάνι ζεστού ή κρύου καφέ αντίστοιχα. Στη συνέχεια, τους έδωσαν κάποιες πληροφορίες για κάποιον άγνωστο και τους ζήτησαν να τον αξιολογήσουν ως γενναιόδωρο ή «σφιγμένο», χαρούμενο ή δυσαρεστημένο, καλοσυνάτο ή ευέξαπτο, κοινωνικό ή αντικοινωνικό, αλτρουιστή ή εγωιστή.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι όσοι είχαν προηγουμένως κρατήσει το ζεστό ρόφημα στα χέρια τους έτειναν να έχουν φιλικότερη διάθεση προς τον άγνωστο που είχαν απέναντί τους, τον οποίο χαρακτήριζαν ως «θερμό», σε αντίθεση με εκείνους που είχαν κρατήσει το παγωμένο φλιτζάνι.

«Πιστεύω ότι υπάρχει βαθύτερος συσχετισμός μεταξύ της θερμότητας του σώματος, της ψυχολογικής θέρμης και των θερμών διαπροσωπικών σχέσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερευνητής δρ. Λόρενς Ουίλιαμς, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και αυτή την πεποίθηση έρχονται να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Όπως υπογραμμίζει άλλωστε και ο δρ Τζον Μπαργκ, επικεφαλής της έρευνας, η θερμοκρασία του σώματος δεν επιδρά μόνο στο πώς βλέπουμε τους άλλους, αλλά επηρεάζει ακόμη και τη συμπεριφορά μας απέναντί τους.

Διαβάστε ακόμη:
Τι φταίει και θυμώνετε;