«Φρένο» στον πόνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά και στην εξέλιξη της νόσου, υπόσχεται να βάλει ένα νέο φάρμακο προσεχώς.

Το φάρμακο ονομάζεται tocilizumab και επιστρατεύει ένα αντίσωμα φτιαγμένο στο εργαστήριο το οποίο στοχεύει το «μονοπάτι» που συνδέεται με τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Συγκεκριμένα το αντίσωμα μπλοκάρει τη δραστηριότητα της ιντερλευκίνης-6 – ενός διαβιβαστή του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκεται στην καταστροφική διαδικασία που οδηγεί στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Χορηγείται σε ενέσιμη μορφή μία φορά το μήνα, βελτιώνοντας την κατάσταση των ασθενών έως και κατά 50%.

Τα τελευταία αποτελέσματα, μάλιστα, προκύπτουν από έναν κύκλο δοκιμών που πραγματοποιήθηκε σε 15 χώρες. Σύμφωνα με αυτά, το φάρμακο έδειξε να καθυστερεί σημαντικά τις βλάβες που προκαλούνται στις αρθρώσεις από τη νόσο σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες.

Στις δοκιμές συμμετείχαν συνολικά 1.190 ασθενείς με σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα, από τους οποίους κάποιοι ακολούθησαν το συνδυασμό της συμβατικής θεραπείας με το νέο φάρμακο, ενώ κάποιοι άλλοι ακολούθησαν μόνο τη συμβατική θεραπεία. Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι:

● Η συνδυαστική θεραπεία επιβράδυνε την καταστροφή των αρθρώσεων κατά 85% συγκριτικά με το 67% εκείνων που έλαβαν μόνο τη συμβατική θεραπεία μεθοτρεξάτης.
●Το 47% των ασθενών της ομάδας που έλαβε το συνδυασμό φαρμάκων κατάφερε να επιτύχει ύφεση της νόσου, σε σχέση με το μόλις 8% της άλλης ομάδας.
●Επιπλέον, παρατήρησαν ότι η ουσία tocilizumab μπορεί να προσφέρει λύση ακόμη και σε ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες.

Μεταξύ των κύριων παρενεργειών του νέου φαρμάκου ωστόσο βρίσκονται και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, οι πονοκέφαλοι, αλλά και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το νέο φάρμακο δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση κυκλοφορίας του στην Ευρώπη. Ωστόσο, η παρασκευάστρια εταιρεία Roche, η οποία έχει ήδη υποβάλει αίτηση έγκρισης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) εκτιμά ότι αυτό αναμένεται να συμβεί σύντομα, καθώς πρόκειται για μια ουσία με τελείως διαφορετική δράση κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Διαβάστε ακόμη:
Η αρθρίτιδα χτυπά και τους νέους
www.vita.gr/html/ent/527/ent.7527.asp

Ελαιόλαδο για την αρθρίτιδα
www.vita.gr/html/ent/888/ent.3888.asp

Αγκινάρα για τους πόνους των αρθρώσεων
www.vita.gr/html/ent/875/ent.3875.asp

Σύμμαχος κατά της αρθρίτιδας το ρόδι
http://www.vita.gr/html/ent/797/ent.6797.asp

Λαχανικά κατά της αρθρίτιδας
www.vita.gr/html/ent/541/ent.5541.asp