Νέο φάρμακο το οποίο μιμείται τη δράση ενός ενζύμου που μπορεί να απαλλάξει το αίμα από το ουρικό οξύ, υπόσχεται να βοηθήσει εκείνους που πάσχουν από σοβαρή ποδάγρα.

Πρόκειται για το φάρμακο της εταιρείας Savient Pharmaceuticals, που ονομάζεται pegloticase. Τα αποτελέσματα του τρίτου και τελευταίου κύκλου των δοκιμών – του τελευταίου πριν ένα φάρμακο πάρει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) – έδειξαν πτώση των επιπέδων του ουρικού οξέος σε ασθενείς με ποδάγρα μέσα σε έξι μόνο ώρες από τη λήψη του φαρμάκου υπό τη μορφή ένεσης.

Μάλιστα, όπως δήλωσαν οι ειδικοί σε συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας στο Σαν Φρανσίσκο, μια ένεση ήταν αρκετή για να προστατεύσει το 40% των ασθενών για 6 μήνες.

«Για περισσότερο από 40 χρόνια δεν είχε δημιουργηθεί νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση της ποδάγρας», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας και ρευματολόγος του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ντιουκ, δρ. Τζον Σάντι. «Υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι είτε δεν αντιδρούν είτε δεν αντέχουν τις υπάρχουσες θεραπείες. Αυτοί είναι οι ασθενείς που μπορεί να επωφεληθούν από τη νέα θεραπευτική αγωγή», υπογράμμισε ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμη:
Τα αναψυκτικά δεν είναι αθώα
http://www.vita.gr/html/ent/826/ent.4826.asp

Πατάτα για το ουρικό οξύ
http://www.vita.gr/html/ent/908/ent.3908.asp