Ένα ρόφημα για καπνιστές με υποτιθέμενο στόχο τη σταδιακή απεξάρτησή τους από το τσιγάρο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Το ρόφημα παρασκεύασε η ολλανδική εταιρεία United Drinks and Beauty Corporation. Το «υγρό» υποκατάστατο του τσιγάρου ονομάζεται Liquid Smoking και υπόσχεται το ίδιο αίσθημα ευφορίας που προσφέρει το κάπνισμα.

Είναι φτιαγμένο από μια ποικιλία ριζών και βοτάνων της Νοτίου Αφρικής και έχει φρουτώδη γεύση, ενώ περιέχει μόλις 21 θερμίδες ανά 275 ml. Η προβλεπόμενη τιμή του κυμαίνεται είναι 1,5 λίρα, δηλ. περίπου 2 ευρώ.

Το Liquid Smoking σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, έρχεται να ικανοποιήσει «άκαπνα» την επιθυμία για τσιγάρο, όσων εργάζονται σε κτίρια όπου ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος.

«Το προϊόν που αναπτύξαμε έχει παρόμοιες ιδιότητες με τη νικοτίνη και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλους όσους επηρεάζονται από την απαγόρευση του καπνίσματος» δηλώνει ο διευθυντής της United Drinks and Beauty Corporation, Μάρτιν Χάρτμαν. «Ο κόσμος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ρόφημα στη θέση του τσιγάρου ή του καπνού» προσθέτει.

Σκοπός της εταιρείας είναι η ευρύτερη κυκλοφορία του ροφήματος σε καταστήματα και μπαρ. Αν και δεν έχει προβλεφθεί ειδική σήμανση που να απαγορεύει την πώλησή του σε παιδιά, οι εκπρόσωποι της παρασκευάστριας εκτιμούν ότι κανονικά δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά κάτω των 15 ετών.

Η εταιρεία περιμένει τώρα την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ξεκινήσει η διάθεσή του. Ωστόσο, αρκετοί είναι και εκείνοι που αντιτίθενται στην ανεξέλεγκτη κυκλοφορία τέτοιων προϊόντων στην αγορά.
Όπως εξάλλου τονίζει και η Αμάντα Σάνφορντ της οργάνωσης κατά του καπνίσματος «Action on Smoking and Health»: «Αν και είμαστε ανοιχτοί σε φυσικά υποκατάστατα, παρ’ όλα αυτά, πολλά από τα νέα αυτά προϊόντα δεν έχουν περάσει από τους απαιτούμενους ελέγχους, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε με ακρίβεια το τι περιέχουν».

Διαβάστε ακόμη:
Τι συμβαίνει με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;
http://www.vita.gr/html/ent/408/ent.7408.asp

Γιατί δεν καταφέρνω ν’ αλλάξω τις (κακές) συνήθειές μου;
http://www.vita.gr/html/ent/075/ent.2075.asp

Kι αν δεν μπορώ να το κόψω;
http://www.vita.gr/html/ent/437/ent.1437.asp

Aπό πότε μία συνήθεια γίνεται εξάρτηση;
http://www.vita.gr/html/ent/048/ent.2048.asp

«Πώς μπόρεσα να ξεκολλήσω το τσιγάρο από τα χέρια μου!»
http://www.vita.gr/html/ent/132/ent.1132.asp

Με όμορφες σκέψεις κόβονται οι άσχημες συνήθειες!
http://www.vita.gr/html/ent/946/ent.6946.asp

Λιγότεροι καπνιστές λιγότεροι θάνατοι
http://www.vita.gr/html/ent/952/ent.6952.asp

Πόσα θέλεις να… το κόψεις;
http://www.vita.gr/html/ent/137/ent.7137.asp