Την αρτηριακή πίεση φαίνεται ότι μειώνουν τα σταφύλια ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς, εκτιμούν τώρα αμερικανοί ερευνητές.

Από πειράματα σε ποντίκια που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Εργαστηρίου Έρευνας για την Προστασία της Καρδιάς του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, παρατήρησαν ότι όσα ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλό νάτριο και πλούσια σε σκόνη λευκού, κόκκινου και μαύρου σταφυλιού μείωναν την αρτηριακή τους πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε διάστημα 18 εβδομάδων.

Παράλληλα, έδειχναν να βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς, να περιορίζουν τις πιθανότητες ανάπτυξης φλεγμονών, αλλά και να αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο βλάβης του καρδιακού μυός, σε σχέση με τα πειραματόζωα που δεν κατανάλωναν καθόλου σταφύλια και αντίθετα τρέφονταν κυρίως με τροφές πλούσιες σε νάτριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα της σκόνης σταφυλιών που χρησιμοποιήθηκε στα τρωκτικά αντιστοιχεί σε περίπου εννέα μερίδες του ζουμερού φρούτου για τον άνθρωπο ημερησίως, όπερ και σημαίνει 135 ρώγες την ημέρα!

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι βασικό ρόλο στην ευεργετική δράση της σκόνης σταφυλιού παίζουν τα φλαβονοειδή – οι χημικές ουσίες που εντοπίζονται όχι μόνο στα σταφύλια, αλλά και στο πράσινο τσάι, το κακάο και τις ντομάτες. Τα οφέλη των φλαβονοειδών εξάλλου για την υγεία της καρδιάς είναι κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από άλλες σχετικές μελέτες.

Διαβάστε ακόμη:
Τα σταφύλια της υγείας
http://www.vita.gr/html/ent/631/ent.1631.asp

Τα σταφύλια της ομορφιάς
http://www.vita.gr/html/ent/274/ent.2274.asp

Ποιες τροφές ρίχνουν και ποιες ανεβάζουν την πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/586/ent.6586.asp

Πάρτε την πίεση στα χέρια σας
http://www.vita.gr/html/ent/500/ent.5500.asp

Αντιμετωπίζεται η υπέρταση χωρίς φάρμακα; Γιατί όχι!
http://www.vita.gr/html/ent/097/ent.2097.asp

Κόκκινο κρασί για νεανική καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/701/ent.6701.asp

Καλά νέα για το λευκό κρασί, κακά νέα για το πολύ αλκοόλ
http://www.vita.gr/html/ent/704/ent.7704.asp

Αλκοόλ και γυναικεία καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/199/ent.6199.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: