Επικίνδυνα για την υγεία μέταλλα συγκεντρώνουν ορισμένα κρασιά, σύμφωνα με μετρήσεις ειδικών του Πανεπιστημίου Κίνγκστον του Λονδίνου.

Ορισμένα κρασιά (λευκά και κόκκινα) έχουν τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό, ψευδάργυρο, χρώμιο, μαγγάνιο, βανάδιο και νικέλιο ώστε να εκφράζονται φόβοι για την υγεία των καταναλωτών, καθώς τα συγκεκριμένα μέταλλα συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου, καρδιακών νοσημάτων και της νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές εξέτασαν 100 μπουκάλια κρασιού από 16 χώρες. Στις δύο πρώτες θέσεις των αμφισβητούμενων κρασιών βρίσκονται εκείνα που παράγονται στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, ενώ τα περίφημα γαλλικά κρασιά έρχονται τρίτα. Ακολουθούν τα αυστριακά, τα ισπανικά, τα γερμανικά, τα πορτογαλικά, ενώ τα ελληνικά βρίσκονται όγδοα στη λίστα. Ακολουθούν τα κρασιά της Τσεχίας, της Ιορδανίας, της Fyrom και τελευταία στην περιεκτικότητα επικίνδυνων μετάλλων είναι τα κρασιά της Σερβίας.

Τα μόνα κρασιά τα οποία σύμφωνα με τους ερευνητές δεν παρουσίαζαν κίνδυνο ήταν από την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ιταλία.

Ωστόσο, η Ένωση Εμπόρων Οινοπνευματωδών και Οίνου (Wine and Spirit Trade Association) της Βρετανίας έσπευσε να καθησυχάσει το καταναλωτικό κοινό, λέγοντας ότι όλα τα τυποποιημένα κρασιά περνούν τους απαραίτητους ελέγχους καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη:
Καλά νέα για το λευκό κρασί, κακά νέα για το πολύ αλκοόλ
http://www.vita.gr/html/ent/704/ent.7704.asp

Σύμμαχος του καπνιστή το κόκκινο κρασί
http://www.vita.gr/html/ent/523/ent.7523.asp

Κόκκινο κρασί για νεανική καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/701/ent.6701.asp

Κόκκινο κρασί για καλύτερη ζωή
http://www.vita.gr/html/ent/995/ent.6995.asp

Το κρασί κάνει υγιεινό το κρέας!
http://www.vita.gr/html/ent/949/ent.6949.asp

Αλκοόλ και γυναικεία καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/199/ent.6199.asp