Σε περίπου μια δεκαετία από σήμερα αναμένεται να είναι διαθέσιμα για μεταμοσχεύσεις τα πρώτα όργανα από γενετικώς τροποποιημένους χοίρους.

Σε περίπου μια τριετία οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα έχουν έτοιμους τους πρώτους νεφρούς από χοίρους. Αν το εγχείρημα αυτό στεφθεί από επιτυχία, τότε πιστεύεται ότι έως το 2018 θα έχει ξεκινήσει και η ευρεία μεταμόσχευσή τους σε ασθενείς.

Σύμφωνα με τον λόρδο Γουίνστον, ειδικό σε θέματα γονιμότητας από το Imperial College του Λονδίνου, οι γενετικώς τροποποιημένοι χοίροι θα προσφέρουν όργανα όπως η καρδιά, οι νεφροί, το ήπαρ, για τα οποία δεν θα υπάρχει φόβος απόρριψης από τον οργανισμό των ασθενών.

Τα συγκεκριμένα ζώα θα μπορούν να αναπαράγονται φυσιολογικά, γεγονός που παραπέμπει σε μια οικονομική και ανεξάντλητη πηγή οργάνων, η οποία πιθανότατα θα δώσει τέλος στις τεράστιες λίστες αναμονής των μεταμοσχεύσεων.

«Πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να παραγάγουμε όργανα ικανά για μεταμόσχευση μέσα σε δύο με τρία χρόνια». Ωστόσο, μετά από αυτό θα πρέπει να γίνουν αναλυτικά τεστ προκειμένου να πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους. «Μέσα σε δέκα χρόνια εκτιμούμε πάντως ότι τέτοια όργανα θα είναι διαθέσιμα στα νοσοκομεία», συμπληρώνει.
Αν και γνωρίζει ότι ενδεχομένως να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις γύρω από αυτής της μορφής τις μεταμοσχεύσεις, ο ειδικός εκτιμά ότι τα εμπόδια θα μπορούν να ξεπεραστούν. Ο μεγαλύτερος φόβος του κόσμου, όπως δηλώνει, είναι ότι μέσω των συγκεκριμένων μεταμοσχεύσεων θα μπορούσαν να μεταδοθούν κάποιες ασθένειες από τα ζώα στον άνθρωπο.

«Υπάρχει τέτοια έλλειψη οργάνων παγκοσμίως, που αναγκάζει πολλούς ασθενείς να περιμένουν να συμβεί κάποιο δυστύχημα για να πάρουν το όργανο που χρειάζονται. Οι χοίροι λοιπόν προσφέρουν αρκετά μεγάλες δυνατότητες για την επίλυση του προβλήματος», εκτιμά ο λόρδος Γουίνστον.

Διαβάστε ακόμη:
Τεχνητή καρδιά επί θύραις
http://www.vita.gr/html/ent/805/ent.7805.asp


Μόδα η μεταμόσχευση φρυδιών!
http://www.vita.gr/html/ent/714/ent.7714.asp

Νέα δεδομένα για επιτυχείς μεταμοσχεύσεις
http://www.vita.gr/html/ent/996/ent.6996.asp

Στην καρδιά της έρευνας. Μεταμόσχευση κυττάρων για τη θεραπεία του διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.1027.asp

Μεταμοσχεύσεις χωρίς φάρμακα
http://www.vita.gr/html/ent/722/ent.4722.asp