Υπέρ της κατάργησης των βλαβερών τρανς λιπαρών οξέων στα εστιατόρια τάσσεται ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος (ΑΜΑ).

«Έχει αποδειχθεί ότι τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) ενώ παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα της καλής (HDL), αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων», υπογραμμίζει η δρ. Μέρι Αν ΜακΚάφρι, μέλος του συμβουλίου του ΑΜΑ.

Τα τρανς λιπαρά προκύπτουν από τη διαδικασία της υδρογόνωσης κατά την οποία γίνεται προσθήκη υδρογόνου στο φυτικό λάδι, με σκοπό να πάρει την υφή του βουτύρου και να αποφεύγεται το τάγκισμα. Κάτι τέτοιο όμως μετατρέπει το λάδι σε «ωρολογιακή βόμβα» για τις αρτηρίες. Τα τρανς λιπαρά περιέχονται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σε ορισμένες μαργαρίνες, σε προϊόντα αρτοποιίας κτλ.

«Υποστηρίζοντας την κατάργηση της χρήσης των τεχνητών λιπαρών από εστιατόρια και αρτοποιία, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουν οι αμερικανοί πολίτες και συνεπώς να σώσουμε ζωές», προσθέτει η ίδια.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΑΜΑ, η αντικατάσταση των τρανς λιπαρών, μόνο στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να αποτρέψει τον πρόωρο θάνατο 100.000 καταναλωτών ετησίως.

Διαβάστε ακόμα:
Λιπαρές τροφές, χωρίς ενοχή, στη σωστή στιγμή
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.7430.asp

Πόσο λίπος…κρύβεται σε ένα μπισκότο;
http://www.vita.gr/html/ent/588/ent.6588.asp