Άνοιξε ο δρόμος για την πιο αποτελεσματική δράση της ταμοξιφένης, ενώ διαπιστώθηκε ότι η εξωσωματική δεν αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η ταμοξιφένη –η οποία συνήθως χορηγείται σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού– μπλόκαρε τα οιστρογόνα, κλείνοντας τους «διακόπτες» συγκεκριμένων γονιδίων, με αποτέλεσμα να αποτρέπει ταυτόχρονα και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, δεν γνώριζαν πώς ακριβώς συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύεται από την επιθεώρηση «Nature», οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι το φάρμακο με τη βοήθεια της πρωτεΐνης Pax2 καταφέρνει να απενεργοποιήσει το καρκινικό γονίδιο ErbB2.

«Ξέραμε ότι ο οργανισμός κάποιων γυναικών ανέπτυσσε αντίσταση στην ταμοξιφένη, ωστόσο δεν καταλαβαίναμε το γιατί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δρ Τζέισον Κάρολ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ταμοξιφένη είναι από τα πιο δραστικά φάρμακα κατά του καρκίνου, αλλά δυστυχώς δεν έχει αποτέλεσμα σε ένα ποσοστό της τάξης του 25-35% των γυναικών στις οποίες χορηγείται. Και συνεχίζει: «Τώρα όμως που γνωρίζουμε πώς ακριβώς λειτουργεί το κάθε μέρος του μηχανισμού, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους για την αποτελεσματικότερη αποκατάσταση των βλαβών».

Τα νέα ευρήματα, όπως εκτιμά, αναμένεται να βοηθήσουν ιδιαίτερα τους ερευνητές να εντοπίσουν τις γυναίκες εκείνες που έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν αντίσταση στο φάρμακο, για τις οποίες θα πρέπει να αναπτυχθούν αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπείες.

Παράλληλα, από νέα έρευνα ολλανδών ερευνητών στην οποία έλαβαν μέρος συνολικά 25.000 γυναίκες, προέκυψε ότι η ορμονοθεραπεία που ακολουθούν οι γυναίκες όταν υποβάλλονται σε εξωσωματική θεραπεία, δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς του Ολλανδικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Φρανσίσκο. Από το συνολικό δείγμα, οι 18.970 γυναίκες είχαν υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία σε αντίθεση με τις 7.536 γυναίκες που για το διάστημα μεταξύ 1980-1995 δεν είχαν κάνει εξωσωματική.

Από τις 378 γυναίκες που ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού, οι 266 ανήκαν στην ομάδα που είχε ακολουθήσει ορμονική θεραπεία. Ωστόσο, οι ερευνητές λαμβάνοντας υπόψη τους κι άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό κλπ., διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση ότι η εξωσωματική θεραπεία δεν αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε ακόμη:
Συνέντευξη – Ηλίας Αθανασιάδης
Καρκίνος του μαστού: «Σπουδαίο βήμα η εξατομικευμένη θεραπεία»

http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.7452.asp


11+1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp

Παυσίπονα κατά καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/516/ent.7516.asp

Γιατί ο καρκίνος είναι επιθετικός στις νεαρές γυναίκες;
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.7027.asp