Εμβόλιο το οποίο μέχρι σήμερα πρόσφερε προστασία κατά του ιού των κονδυλωμάτων (HPV) στις γυναίκες, έδειξε τώρα να προστατεύει και τους άνδρες σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 90%!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα παρακολούθησαν συνολικά την πορεία 4.065 ανδρών ηλικίας 16-26 ετών. Σε κάποιους από αυτούς χορήγησαν τρεις ενέσεις του εμβολίου Gardasil, ενώ στους υπόλοιπους χορήγησαν placebo. Στη συνέχεια, τους εξέτασαν για ίχνη μόλυνσης του ιού των κονδυλωμάτων. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έφερε τον ιό HPV πριν την έναρξη της έρευνας. Ύστερα από περίπου 30 μήνες, είδαν ότι:

  • Από την ομάδα του Gardasil, μόνο 3 άνδρες είχαν αναπτύξει εξωτερικά κονδυλώματα, χωρίς όμως να έχουν εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις οι οποίες συνδέονται με τον ιό.
  • Αντίθετα, στην ομάδα των placebo 28 άνδρες είχαν αναπτύξει κονδυλώματα, ενώ 3 από αυτούς είχαν επίσης εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε τελικώς να προστατεύσει αποτελεσματικά και τους άνδρες, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τόσο τη μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων κονδυλωμάτων, όσο και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο πέος ή στον πρωκτό.

Διαβάστε ακόμη:
Ο ιός που καταστρέφει τις σχέσεις!
http://www.vita.gr/html/ent/112/ent.1112.asp

Προσοχή στο στοματικό σεξ!
http://www.vita.gr/html/ent/332/ent.5332.asp