Ένας παραπάνω λόγος να κόψετε το κάπνισμα αν είσαστε γυναίκα. Τον κίνδυνο εμφάνισης προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) φαίνεται ότι διπλασιάζει το τσιγάρο στις γυναίκες καπνίστριες ηλικίας από 27 έως 44 ετών, εκτιμούν τώρα οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν το συμπέρασμα ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ήπιου έως σοβαρού προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, γεγονός που πρέπει να αποτελεί έναν ακόμη λόγο ώστε να αποφεύγεται το κάπνισμα, ιδιαίτερα από τις νεαρές γυναίκες», υπογραμμίζει η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Ελίζαμπεθ Ρ. Μπέρτοουν-Τζόνσον.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology», στην οποία δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, περίπου το 20% των γυναικών ταλαιπωρούνται από έντονους πόνους στην πλάτη, πρήξιμο, ιδιαίτερη ευαισθησία στο στήθος, ακμή και άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν συνήθως το εν λόγω σύνδρομο.

Ανάμεσά τους, όμως, όπως οι επιστήμονες διαπίστωσαν, οι καπνίστριες παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου. Μάλιστα όσο νωρίτερα ξεκινούν το κάπνισμα και όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καπνίζουν τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν: οι γυναίκες που άρχισαν να καπνίζουν πριν τη συμπλήρωση των 15 ετών τους έχουν 2,53 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν το σύνδρομο από τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Το κάπνισμα επηρεάζει ιδιαίτερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, τα επίπεδα διάφορων ορμονών που συνδέονται με την εμφάνιση του PMS.

Διαβάστε ακόμη:
Όχι στη ζωή με τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/882/ent.7882.asp

Ποτέ δεν είναι αργά για να κόψετε το κάπνισμα
http://www.vita.gr/html/ent/966/ent.5966.asp

Πότε να κόψετε το κάπνισμα
http://www.vita.gr/html/ent/911/ent.5911.asp

Τι κερδίζετε κόβοντας το κάπνισμα
http://www.vita.gr/html/ent/423/ent.7423.asp

Aπό πότε μία συνήθεια γίνεται εξάρτηση;
http://www.vita.gr/html/ent/048/ent.2048.asp

«Πώς μπόρεσα να ξεκολλήσω το τσιγάρο από τα χέρια μου!»
http://www.vita.gr/html/ent/132/ent.1132.asp

Με όμορφες σκέψεις κόβονται οι άσχημες συνήθειες!
http://www.vita.gr/html/ent/946/ent.6946.asp