Εξάντληση, αϋπνία, πρήξιμο των κάτω άκρων και, γενικώς, «αποσυντονισμός» από τις πολύωρες υπερπόντιες λύσεις είναι συμπτώματα του γνωστού φαινομένου του «τζετ λαγκ».

Αν και αρκετά διαδεδομένο, λίγα πράγματα είχαν γίνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπισή του. Να όμως που τώρα, ιταλοί επιστήμονες έσκυψαν πάνω από το πρόβλημα και προτείνουν μία λύση. Λέγεται πυκνογενόλη και είναι εκχύλισμα του φλοιού του πεύκου!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου «G. DAnnunzio» της Πεσκάρα άρχισαν να «ψάχνουν», όταν παλιότερες μελέτες έδειξαν ότι η πυκνογενόλη είχε ευεργετικές επιδράσεις στα συμπτώματα του τζετ λαγκ, παρότι καμία απ’ αυτές τις μελέτες δεν ήταν ειδικά αφιερωμένη στο πρόβλημα.

Πραγματοποίησαν λοιπόν μια μελέτη χωρισμένη σε δύο φάσεις στην οποία οι εθελοντές μοιράστηκαν σε δύο ομάδες: στην πρώτη λάμβαναν πυκνογενόλη, ενώ στην άλλη τίποτα.

Στην πρώτη φάση, οι 32 συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας κατάφεραν να περιορίσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα των υπερπόντιων πτήσεων κατά 56%. Ενώ εκείνοι που δεν λάμβαναν πυκνογενόλη αισθάνονταν εξαντλημένοι για περίπου 40 ώρες κατά μέσο όρο, το χρονικό διάστημα για αυτούς που είχαν πάρει το εκχύλισμα μειωνόταν στις 18,2 ώρες.

Στο δεύτερη φάση της μελέτης, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου εντός 28 ωρών μετά την πτήση τους.

Οι εθελοντές, που ανήκαν στην ομάδα που λάμβανε πυκνογενόλη, δεν εμφάνισαν οίδημα στον εγκέφαλο σε αντίθεση με τους υπόλοιπους οι οποίοι, μεταξύ άλλων, εμφάνιζαν επίσης και εξασθένηση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Το κλειδί μάλλον της δράσης του εκχυλίσματος του πεύκου είναι ότι περιορίζει το οίδημα τόσο στον εγκέφαλο όσο και των κάτω άκρων.

Διαβάστε ακόμη:
Τζετ λαγκ τέλος!
http://www.vita.gr/html/ent/391/ent.6391.asp