Οι ειδικοί του Κολεγίου Imperial στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι η επαφή των εγκύων μ’ ορισμένα σπρέι για τα μαλλιά στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης τους διπλασιάζει τον κίνδυνο να γεννήσουν αγόρια με μια ορισμένη δυσμορφία των γεννητικών οργάνων, η οποία ονομάζεται «υποσπαδίας».

Πρόκειται για μια ανωμαλία όπου το στόμιο της ουρήθρας (από όπου οι άνδρες ουρούν) δεν βρίσκεται στην κορυφή του πέους αλλά λίγο ή πολύ χαμηλότερα.

Αυτή η ανωμαλία υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά πριν την συμπλήρωση του πρώτου έτους της ζωής του μωρού. Ωστόσο σοβαρότερες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ουρολογικές, σεξουαλικές δυσλειτουργίες και προβλήματα γονιμότητας.

Οι επιστήμονες ενοχοποιούν τους φθαλάτες, χημική ουσία που περιέχεται σ’ ορισμένα σπρέι για τα μαλλιά η οποία διαταράσσει την ορμονική ισορροπία των εγκύων.

Σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν εύλογα οι γυναίκες οι οποίες λόγω επαγγέλματος (π.χ. οι κομμώτριες, οι χημικοί, ή οι αισθητικοί) εκτίθενται συχνότερα σ’ αυτή την επιβλαβή χημική ουσία.

Ωστόσο, η ίδια μελέτη έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ανωμαλίας στα νεογέννητα αγόρια κατά 36%.

«Ο υποσπαδίας είναι μια κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπισθεί νωρίς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην μετέπειτα ζωή του αγοριού», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Πολ Έλιοτ αλλά αναγνωρίζει ότι «είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες που έχει ένα παιδί να γεννηθεί με τη συγκεκριμένη ανωμαλία».

Διαβάστε ακόμα:
Εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα
http://www.vita.gr/html/ent/284/ent.1284.asp

Είμαι έγκυος. Να βάψω τα μαλλιά μου κόκκινα;
http://www.vita.gr/html/ent/125/ent.6125.asp

Όχι φρου-φρου και αρώματα στην εγκυμοσύνη!
http://www.vita.gr/html/ent/231/ent.7231.asp