Οι αιωνόβιοι οι οποίοι φτάνουν αισίως τα 100 κληροδοτούν στους απογόνους τους πολύτιμα γονίδια που εξασφαλίζουν μακροζωία και υγεία.

Αυτό τουλάχιστο επιβεβαιώνεται από έρευνα που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά εκείνων, που φτάνουν στα βαθιά γεράματα, τείνουν να έχουν ένα «καρδιαγγειακό προβάδισμα» σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 440 άνδρες και γυναίκες οι οποίοι είχαν τουλάχιστον ένα γονιό, που είχε κλείσει τα 100 έτη ή τα είχε ξεπεράσει, και 192 ενήλικες των οποίων οι γονείς είχαν ζήσει περίπου τόσα χρόνια όσα και το προσδόκιμο ζωής. Ο μέσος όρος ηλικίας και στις δύο ομάδες κατά το ξεκίνημα της έρευνας άγγιζε τα 72 έτη.

Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ομάδα των παιδιών των αιωνόβιων είχαν κατά 81% μικρότερο ποσοστό θανάτων και σημαντικά μικρότερο ποσοστό εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων ή διαβήτη σε σχέση με τα παιδιά της άλλης ομάδας.

Μόνο το 0,7% από αυτούς εμφάνισαν καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της έρευνας, έναντι 3,5% της δεύτερης ομάδας. 1% έπαθε εγκεφαλικό όταν στη δεύτερη ομάδα το ποσοστό αυτό ήταν 6%! Στην πρώτη ομάδα η εμφάνιση διαβήτη περιοριζόταν στο 0,8%, ενώ στη δεύτερη ομάδα έφτασε το 5%.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Geriatrics Society».

Διαβάστε ακόμα:
Πώς θα φτάσω τα 100;
http://www.vita.gr/html/ent/143/ent.1143.asp

8.000 βήματα για να ζήσουμε περισσότερο (και καλύτερα)
http://www.vita.gr/html/ent/016/ent.1016.asp

Νέα χρονιά… …χρόνια πολλά!
http://www.vita.gr/html/ent/131/ent.1131.asp