Ένα νέο φάρμακο κατά της ημικρανίας, το οποίο υπόσχεται την ίδια αποτελεσματικότητα με εκείνη των τριπτανών (φάρμακα που χρησιμοποιούνται ήδη για την αντιμετώπιση ημικρανικών κρίσεων) αλλά με λιγότερες παρενέργειες, δημιούργησαν οι ειδικοί στα ερευνητικά εργαστήρια της εταιρείας Merck, στη Φιλαδέλφεια.

Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «The Lancet» όπου και δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της τελικής δοκιμής, πρόκειται για ένα νέο φάρμακο με τη δραστική ουσία telcagepant που προορίζεται κυρίως για ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν τριπτάνες λόγω καρδιακών νοσημάτων και υπέρτασης. Επιπλέον, στοχεύει σε άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένες μορφές ημικρανίας στις οποίες οι υπάρχουσες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε 1.380 ασθενείς σε 81 νοσοκομεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το πολλά-υποσχόμενο -πειραματικό για την ώρα- φάρμακο φάνηκε να ανακουφίζει τον πόνο και να αποτρέπει την επιδείνωση των έντονων πονοκεφάλων για περισσότερο από 24 ώρες σε σχέση με το υπάρχον φάρμακο τριπτάνης zolmitriptan.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις θεραπείες της ημικρανίας. Ωστόσο πιστεύουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

Διαβάστε ακόμα:
Επικίνδυνα φάρμακα για τις ημικρανίες
http://www.vita.gr/html/ent/201/ent.6201.asp

Αντιμετωπίστε τις ημικρανίες εναλλακτικά
http://www.vita.gr/html/ent/616/ent.4616.asp

Όλες οι λύσεις για τους επίμονους πονοκεφάλους
http://www.vita.gr/html/ent/306/ent.1306.asp

Χωρίς πονοκέφαλο – Χωρίς παυσίπονα
http://www.vita.gr/html/ent/976/ent.1976.asp

Ημικρανίες – Μήπως φάγατε τυρί;
http://www.vita.gr/html/ent/029/ent.1029.asp

Ημικρανίες
http://www.vita.gr/html/ent/029/ent.1029.asp