Προστασία από την εμφάνιση νεφροπαθειών σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη προσφέρει η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές του Medical Research Council Epidemiological Unit.

Οι ειδικοί αποδίδουν την προστατευτική αυτή δράση των ψαριών στις πρωτεΐνες που περιέχουν. Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Kidney Diseases», δεν παίζει ρόλο τόσο η ποσότητα της πρωτεΐνης που καταναλώνει ένας διαβητικός, αλλά η πηγή προέλευσής της, δηλαδή αν προέρχεται από κρέας ή ψάρια.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 22.000 εθελοντές. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονταν 517 ασθενείς με διαβήτη, οι οποίοι εμφάνιζαν αύξηση της συχνότητας μακροαλβουμινουρίας (πρόκειται για την ύπαρξη αλβουμίνης στα ούρα, μιας πρωτεΐνης που αποτελεί ένδειξη νεφροπάθειας) κατά 8,3%.

Όπως είδαν από τις απαντήσεις που έδωσαν οι εθελοντές στα ερωτηματολόγια, το 18% όσων κατανάλωναν ψάρι λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα εμφάνιζαν μακροαλβουμινουρία.

Αντίθετα, από όσους κατανάλωναν ψάρι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα μόλις το 4% εμφάνιζε την «ένοχη» ουσία στα ούρα τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η συχνή κατανάλωση ψαριών εμποδίζει την εμφάνιση μακροαλβουμινουρίας στους διαβητικούς. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι η μοναδική σύσταση της σάρκας των ψαριών σε θρεπτικά συστατικά προστατεύει τους νεφρούς, βελτιώνοντας παράλληλα τα επίπεδα του σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα των ασθενών με διαβήτη.

Εκτιμούν ακόμα, ότι τα τελευταία ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για νέες μελέτες με στόχο να διαπιστωθεί ποια είδη ψαριών αλλά και ποιος τρόπος μαγειρέματος προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία στους νεφρούς των διαβητικών.

Διαβάστε ακόμη:
Χαμομήλι: Νέος σύμμαχος κατά του διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/376/ent.7376.asp

Διαβήτης: Τα μικρά, καθημερινά πράγματα κάνουν τη διαφορά!
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.6394.asp

Η ημερίδα του Vita για το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/029/ent.6029.asp

Για παιδιά «ελεύθερα» από το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/829/ent.5829.asp

Οι απαραίτητες εξετάσεις για να ζείτε καλά με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.1113.asp