Υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα έχουν τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή σε σχέση με εκείνα που έρχονται στον κόσμο με φυσικό τοκετό, βεβαιώνει για ακόμη μια φορά νέα ελβετική έρευνα.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί του ιατρικού ινστιτούτου Kinderspital Zurich στο επιστημονικό έντυπο «Thorax», στις δυτικές χώρες ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους με καισαρική χωρίς να συντρέχει σοβαρός ιατρικός λόγος.

«Ο αυξημένος αριθμός των καισαρικών τομών οφείλεται ως ένα βαθμό στην απαίτηση των μητέρων χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος», τονίζει η ερευνήτρια Καρολίν Ροντουί. «Σε αυτή την περίπτωση, η μητέρα θα πρέπει να πληροφορείται για τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος που θα αντιμετωπίζει το μωρό της, και ιδιαίτερα εάν οι γονείς έχουν ιστορικό σε αλλεργίες ή άσθμα», εξηγεί.

Στην έρευνα οι ειδικοί παρακολούθησαν την υγεία 3.000 βρεφών μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών. Έως τότε, το 12% αυτών -δηλ. 362 παιδιά- είχαν διαγνωσθεί με άσθμα και τους είχαν χορηγηθεί τα απαραίτητα εισπνεόμενα στεροειδή φάρμακα.

Περίπου το 9 % των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν γεννηθεί με καισαρική. Τα παιδιά αυτά αντιμετώπιζαν κατά 80% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη αναπνευστική νόσο σε σχέση όσα είχαν γεννηθεί με φυσικό τοκετό.

Και φυσικά οι πιθανότητες αυξάνονταν περισσότερο σε περίπτωση που και οι δύο γονείς ήταν αλλεργικοί, καθώς τα παιδιά είχαν ήδη προδιάθεση να εκδηλώσουν άσθμα.

Διαβάστε ακόμα:
Αλλεργίες από την καισαρική
http://www.vita.gr/html/ent/399/ent.7399.asp

Τι γίνεται με τις καισαρικές;
http://www.vita.gr/html/ent/739/ent.6739.asp

Καισαρική. Πότε επιβάλλεται;
http://www.vita.gr/html/ent/621/ent.4621.asp