Ένα γρήγορο πλύσιμο των χεριών ή ένα βιαστικό ντουσάκι μπορεί να μας κάνει λιγότερο επικριτικούς με τους γύρω μας ή με καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, ισχυρίζονται τώρα βρετανοί ερευνητές.

Η νέα έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Science» αποκαλύπτει ότι όταν κάποιος αισθάνεται καθαρός τότε χαλαρώνει ως προς την κριτική που ασκεί στους γύρω του.

Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε εκείνα μιας προηγούμενης έρευνας η οποία συνέδεε την σωματική ζεστασιά με τη γενναιοδωρία και το κρύο με την κοινωνική απομόνωση.

Στο πλαίσιο της τελευταίας έρευνας, πραγματοποιήθηκαν δύο πειράματα στα οποία συμμετείχαν πανεπιστημιακοί φοιτητές.

Αρχικά, 40 φοιτητές καλούνταν να συμπληρώσουν ανακατεμένες παραγράφους προτάσεων τεσσάρων λέξεων. Υπογραμμίζοντας οποιεσδήποτε τρεις λέξεις, οι εθελοντές σχημάτιζαν μια πρόταση.

Μια ομάδα ασχολήθηκε με προτάσεις που είχαν σχέση με την καθαριότητα και λέξεις όπως «καθαρό», «αγνό», «πλυμένο», «άσπιλος», «άθικτος», ενώ μια δεύτερη ασχολήθηκε με πιο ουδέτερες λέξεις.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους φοιτητές να αξιολογήσουν μια σειρά ηθικών διλημμάτων (π.χ. αν θα κρατούσαν τα χρήματα ενός πορτοφολιού που βρήκαν) από «απολύτως επιτρεπτό» έως «απολύτως λάθος».

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι φοιτητές που είχαν διαβάσει τις προτάσεις που αφορούσαν την καθαριότητα έτειναν να κρίνουν τέτοιες παραβάσεις ως λιγότερο λανθασμένες σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Στο δεύτερο πείραμα, οι εθελοντές παρακολούθησαν ένα τρίλεπτο απόσπασμα από την ταινία «Trainspotting» που αφορούσε να ναρκωτικά. Οι μισοί από τους φοιτητές έπλυναν στη συνέχεια τα χέρια τους, ενώ οι άλλοι μισοί όχι.

Τους ζητήθηκε πάλι να αξιολογήσουν συγκεκριμένα σημεία της ταινίας. Για άλλη μια φορά, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μόλις πλύνει τα χέρια τους αξιολογούσαν λιγότερο αυστηρά τα στιγμιότυπα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Διαβάστε ακόμα:
4742 μικρόβια στα χέρια σας
http://www.vita.gr/html/ent/881/ent.7881.asp