Τον κίνδυνο προεκλαμψίας αντιμετωπίζουν οι μέλλουσες μητέρες οι οποίες γυμνάζονται υπερβολικά κατά την εγκυμοσύνη, επισημαίνουν τώρα δανοί και νορβηγοί ειδικοί.

Αν και μέχρι σήμερα οι γιατροί συμβούλευαν τις εγκύους να γυμνάζονται για περίπου μισή ώρα την ημέρα, τώρα η νέα έρευνα ρίχνει φως στη συσχέτιση μεταξύ ήπιας σωματικής άσκησης των εγκύων και τις προεκλαμψίας.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 85.000 γυναίκες σε ενδιαφέρουσα. Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «British Journal of Obstetrics and Gynaecology» οι επιστήμονες μελέτησαν τα ιατρικά στοιχεία των συμμετεχουσών από το 1996 έως το 2002.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι σε εκείνες που έκαναν τζόγκινγκ για περισσότερο από μία ώρα και ένα τέταρτο την εβδομάδα, ο κίνδυνος προεκλαμψίας διπλασιαζόταν. Οι έγκυοι που ασκούνταν από 4,5 έως 7 ώρες την εβδομάδα, αντιμετώπιζαν κατά 65% την πιθανότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης διαταραχής. Ενώ ο κίνδυνος για όσες ξεπερνούσαν το όριο των 7 ωρών εκτοξευόταν στο 78%.

«Οι συστάσεις που δίνονται στις περισσότερες χώρες κάνουν λόγο για καθημερινή 30λεπτη άσκηση των εγκύων», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Σγιούρντουρ Όλσεν, από το Ινστιτούτο Statens Serum στην Κοπεγχάγη και πρόσεδρος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

«Στην έρευνά μας δεν μπορέσαμε να τεκμηριώσουμε ότι η σωματική άσκηση κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης προστατεύει από την προεκλαμψία. Αντίθετα διαπιστώσαμε ότι η έστω και λίγο περισσότερη άσκηση πέρα από τα επιτρεπτά όρια συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο σοβαρών μορφών της συγκεκριμένης διαταραχής», εξηγεί ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα
http://www.vita.gr/html/ent/284/ent.1284.asp

5 εναλλακτικές προτάσεις για ευχαριστημένες μέλλουσες μαμάδες!
http://www.vita.gr/html/ent/432/ent.2432.asp

Τα σημάδια του πρόωρου τοκετού
http://www.vita.gr/html/ent/438/ent.1438.asp

Ο θυρεοειδής προτιμά την εγκυμοσύνη
http://vita.dolnet.gr/html/ent/526/ent.6526.asp?mid=1

Όχι φρου-φρου και αρώματα στην εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/231/ent.7231.asp