Η μακρά λήψη του φαρμάκου Avandia της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline και του Actos της εταιρείας Takeda από γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 διπλασιάζουν τον κίνδυνο των καταγμάτων, επισημαίνει νέα αμερικανική έρευνα.

Αν και μέχρι τώρα οι ερευνητές γνώριζαν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα θειαζολιδινεδιόνης (TZD) κατά του διαβήτη σχετίζονταν με την πιθανότητα καταγμάτων, παρόλα αυτά δεν γνώριζαν τον ακριβή βαθμό του κινδύνου.
Στη μελέτη οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα, συνεργάστηκαν με βρετανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου του East Anglia. Προχώρησαν λοιπόν στην ανάλυση των αποτελεσμάτων 10 παλαιότερων ερευνών οι οποίες είχαν διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες και αφορούσαν συνολικά 14.000 ασθενείς με διαβήτη.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα διπλασιάζουν τον κίνδυνο καταγμάτων σε γυναίκες με διαβήτη τύπου 2, οι οποίες διέτρεχαν ήδη αυξημένο κίνδυνο πριν τη χορήγηση των θεραπειών αυτών», τονίζει ο κ. Σόναλ Σινφ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου West Forest.

Όπως παρατήρησαν, σε περιπτώσεις όπου τα TZD λαμβάνονταν για ένα διάστημα περίπου ενός έτους από διαβητικές γυναίκες γύρω στην ηλικία των 70 ετών, καταγράφονταν ένα επιπλέον κάταγμα ανά 21 ασθενείς. Σε περιπτώσεις νεότερων γυναικών, γύρω στα 56, η λήψη των φαρμάκων αυτών οδηγούσε σε ένα επιπλέον κάταγμα ανά 55 ασθενείς.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν ήδη συσχετιστεί με παρενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το Avandia μάλιστα έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, γεγονός που προκάλεσε κάθετη «βουτιά» στις πωλήσεις του.

Για την ώρα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός που κρύβεται πίσω από την αρνητική επίδραση των φαρμάκων αυτών στις γυναίκες. Ωστόσο εκτιμούν πως αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα φάρμακα προκαλούν την αντικατάσταση του μυελού των οστών με λιποκύτταρα.

Διαβάστε ακόμα:
H ημερίδα του Vita για το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/029/ent.6029.asp

Για παιδιά «ελεύθερα» από το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/829/ent.5829.asp

Ποιές τροφές ωφελούν τα οστά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/207/ent.1207.asp

«Ενέσιμο» οστό επιδιορθώνει κατάγματα
http://www.vita.gr/html/ent/101/ent.8101.asp