Η κατανάλωση ακόμη και ενός αυγού την ημέρα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη, όπως προκύπτει από αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 57.000 άνδρες και γυναίκες οι οποίοι παρακολουθούνταν από τους ειδικούς για 20 έτη. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 κατά 60% για τους άνδρες και κατά 77% για τις γυναίκες! Η κατανάλωση ενός αυγού την εβδομάδα, ωστόσο, δεν αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα της έρευνας αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από αρκετούς σχολιαστές. Χαρακτηριστικά, οι ειδικοί του βρετανικού οργανισμού για το διαβήτη «Diabetes UK» ισχυρίζονται ότι μάλλον οι αμερικανοί επιστήμονες επικεντρώθηκαν υπερβολικά στο αυγό, υποτιμώντας τη μεγάλη σημασία που έχει η ισορροπημένη διατροφή γενικότερα.

Η σύμβουλος υγείας, εκπρόσωπος του βρετανικού οργανισμού, κ. Παβ Κάλσι επισημαίνει ότι προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2, πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. «Υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ του σωματικού βάρους και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, καθώς περίπου το 80% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι», συμπληρώνει η κ. Κάλσι.

Διαβάστε ακόμα:
Στο μικροσκόπιο… τα αυγά
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.5835.asp

Αυγά με μέτρο
http://www.vita.gr/html/ent/752/ent.5752.asp

Διαβήτης: Τα μικρά, καθημερινά πράγματα κάνουν τη διαφορά
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.6394.asp

Για παιδιά «ελεύθερα» από το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/829/ent.5829.asp