Υπό αμφισβήτηση τίθεται η αξιοπιστία της κολονοσκόπησης μετά από νέα καναδική έρευνα που υποστηρίζει ότι δεν ανιχνεύει με ακρίβεια τους πολύποδες στο έντερο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Annals of Internal Medicine», τα ποσοστά επιτυχίας της γνωστής αυτής εξέτασης στη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου δεν φτάνουν, όπως θεωρούνταν μέχρι σήμερα, στο 90%, αλλά πιθανά μόνο στο 60%-70%.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά», εκτιμά ο γαστρεντερολόγος δρ. Ντέιβιντ Φ. Ράνσοχοφ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. «Μας οδηγούν ένα βήμα πίσω και μας κάνουν να αναρωτηθούμε “τι ξέρουμε ακριβώς;”»

Οι ειδικοί ωστόσο πιστεύουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση, καθώς πρόκειται για μια εξέταση, που παρά τα τελευταία ευρήματα, εξακολουθεί να διαθέτει αρκετά υψηλή αποτελεσματικότητα.

Εφιστούν όμως την προσοχή στην επιλογή των γιατρών, που θα τους υποβάλλουν σ’ αυτή την εξέταση, ενώ υπογραμμίζουν ότι και οι ίδιοι οι ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον απαιτούμενο καθαρισμό του εντέρου πριν από την εξέταση και να μην φοβούνται να δηλώσουν οποιαδήποτε αιμορραγία παρατηρήσουν αμέσως μετά την κολονοσκόπηση.

Διαβάστε ακόμα:

Aντιμετωπίστε το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
http://www.vita.gr/html/ent/254/ent.1254.asp

Βρέθηκε η αιτία της νόσου του Crohn;
http://www.vita.gr/html/ent/777/ent.7777.asp

Ο καρκίνος πιο πολύπλοκος απ’ όσο νομίζαμε
http://www.vita.gr/html/ent/300/ent.7300.asp
Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: