«Όχι» στην καισαρική πριν την 39η εβδομάδα κύησης βροντοφωνάζουν τώρα αμερικανοί ειδικοί, ισχυριζόμενοι ότι έστω και λίγες περισσότερες μέρες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσα μωρά είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή πριν από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εμφάνιζαν περισσότερες επιπλοκές σε σχέση με τα μωρά που γεννήθηκαν πλησιέστερα στην ημερομηνία φυσικού τοκετού τους.

Στη μεγάλη μελέτη, με επικεφαλής τον δρ. Άλαν Τίτα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, εξετάστηκαν τα στοιχεία τοκετού 13.258 γυναικών, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσες καισαρικές τομές είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την προτεινόμενη 39η εβδομάδα, αλλά και κατά πόσο κάτι τέτοιο συνέβαλλε στην εμφάνιση μετέπειτα επιπλοκών.

Με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου για ιατρικούς λόγους οι γυναίκες αναγκάστηκαν να υποβληθούν νωρίτερα σε καισαρική, οι ειδικοί κατέγραψαν όλα τα περιστατικά και στη συνέχεια παρακολούθησαν την πορεία των βρεφών για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών.

Αρχικά διαπίστωσαν ότι περίπου μία στις τρεις καισαρικές είχε πραγματοποιηθεί πριν από την 39η εβδομάδα κύησης. Παρατήρησαν ακόμη ότι σε όσες κυήσεις είχαν ολοκληρωθεί κατά την 37η εβδομάδα, ήταν διπλάσιος ο κίνδυνος να παρουσιάσουν τα νεογέννητα βρέφη επιπλοκές στην υγεία τους, όπως λοιμώξεις, αναπνευστικά προβλήματα, χαμηλό σάκχαρο, ή να είναι επείγουσα και αναγκαία η παραμονή τους στην εντατική μονάδα

Συγκεκριμένα, εμφάνισαν στην πορεία επιπλοκές: Το 15% όσων βρεφών γεννήθηκαν στην 37η εβδομάδα και το 11% εκείνων που γεννήθηκαν στην 38η εβδομάδα, συγκριτικά με μόλις το 8% των μωρών που ήρθαν στον κόσμο στην 39η εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα:
Καισαρική. Πότε επιβάλλεται;
http://www.vita.gr/html/ent/621/ent.4621.asp

Μύθοι και αλήθειες για την καισαρικη
http://www.vita.gr/html/ent/005/ent.1005.asp

Πώς να αποφύγουμε έναν πρόωρο τοκετό
http://www.vita.gr/html/ent/383/ent.6383.asp

Mην κάνεις τη σκληρή, κάνε επισκληρίδιο
http://www.vita.gr/html/ent/827/ent.5827.asp

Πώς γέννησα στο νερό
http://www.vita.gr/html/ent/182/ent.6182.asp