Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κοκτέιλ φαρμάκων που θα βοηθά τον οργανισμό μας να αυτοθεραπευτεί.

Το «έξυπνο» κοκτέιλ θα ενισχύει την παραγωγή βλαστικών κυττάρων του νωτιαίου μυελού. Η καινοτομία ανήκει στους ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ποντίκια στις δοκιμές τους. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι χορηγώντας τους έναν συγκεκριμένο συνδυασμό φαρμάκων, τα τρωκτικά ενίσχυαν σημαντικά τη δυνατότητα αυτοΐασης του οργανισμού τους.

Συγκεκριμένα, η θεραπεία η οποία απελευθερώνει τα βλαστικά κύτταρα στο αίμα είναι σχεδιασμένη ώστε να επουλώνει σοβαρές βλάβες που προκαλούνται στους ιστούς, π.χ. από καρδιακά επεισόδια, ή ακόμη να επιδιορθώνει κατάγματα.

Κανονικά, όταν ο οργανισμός εντοπίσει κάποιον τραυματισμό, απελευθερώνει βλαστικά κύτταρα από τον νωτιαίο μυελό τα οποία κατευθύνονται στην πληγείσα περιοχή για να βοηθήσουν στην επούλωσή της.

Οι επιστήμονες χορήγησαν στα πειραματόζωα το φάρμακο mozobil σε συνδυασμό με τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα VEGF (πρωτεΐνη). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των βλαστικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος περισσότερο από 100 φορές.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας δρ. Σάρα Ράνκιν μέσα από το επιστημονικό έντυπο «Cell Stem Cell», πρόκειται για μια μέθοδο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να αυτοθεραπεύονται με τη βοήθεια των δικών τους βλαστικών κυττάρων.

«Ας υποθέσουμε ότι κάποιος εισάγεται στο νοσοκομείο μετά από καρδιακό επεισόδιο. Χορηγώντας του το συγκεκριμένο κοκτέιλ φαρμάκων, τα βλαστικά κύτταρα απελευθερώνονται γρήγορα στο αίμα του. Από όσο γνωρίζουμε, αυτά στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στις περιοχές όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, π.χ. εάν πρόκειται για κάταγμα ή για καρδιακό επεισόδιο, τα βλαστικά θα πάνε ακριβώς στο σημείο όπου είναι απαραίτητα, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία της επούλωσης», περιγράφει η ειδικός.

Οι δοκιμές της επαναστατικής θεραπείας σε ζώα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους. Οι επιστήμονες ωστόσο εμφανίζονται αισιόδοξοι, επειδή πιστεύουν ότι η πρωτοποριακή αυτή τεχνική αναμένεται να μειώσει σημαντικά το χρόνο ανάρρωσης των ασθενών, με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων που θα παράγει ο ίδιος τους ο οργανισμός.

Διαβάστε ακόμα
Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα του μωρού μου;
http://www.vita.gr/html/ent/249/ent.1249.asp

Νέα όπλα κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/659/ent.6659.asp

Τα ακριβά placebo καλύτερα από τα φτηνά!
http://www.vita.gr/html/ent/432/ent.5432.asp